Perearstid: ainult mõtteviisi muutus pidurdab arstide lahkumist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimine.
Valimine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Perearstide konverentsil osalenud tegid rea ettepanekuid, mis peaksid aitama poliitikutel pärast valimisi tervishoius õigeid otsuseid teha ja muu hulgas ka arstide riigist lahkumist pidurdada.


Perearstid leidsid, et kampaania ja projektipõhise mõtlemise kõrvale peaks tulema ka strateegiline mõtlemine ja tegutsemine ning alustada tuleb esmatasandi arstiabi arengukavast.

«Detailide väljatoomine valija peibutamiseks kiirendab arstiabisüsteemi kokkujooksmist - näha tuleb tervikut, sest ainult nii tunnevad arstid ja patsiendid end Eestis turvaliselt,» leiavad perearstid.

Riigikogulastele tuletatakse meelde, et just nemad vastutavad tervishoiukorralduse eest Eestis ja iga otsuse taga on patsiendid. «Ainult mõtteviisi muutus, kus patsient liigub esikohale ja haiguste ennetamine riigi tasemel muutub olulisemaks kui seni, muudab eesti rahva tervisenäitajaid.»

Perearstid tegid ka konkreetseid ettepanekuid erakondade koalitsioonileppeks:

Kvaliteet põhiväärtuseks.

  • Väravavahi rolli suurendamine - perearsti juures ravida on patsiendikeskne ja riigile efektiivne.
  • Üksikisiku haiguste ennetus algab perearsti juurest, mitte haiglast.
  • Süsteemne ja arukas ennetustegevuse rahastamine parandab inimeste elukvaliteeti.
  • Perearsti ülekoormuse vähendamine, et arst saaks teha arsti ja pereõde pereõe tööd.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles