Värske uuring: tšilli hävitab vähirakke

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšilli sisaldab kapsaitsiini, mis aiab kehal vähi vastu võidelda.
Tšilli sisaldab kapsaitsiini, mis aiab kehal vähi vastu võidelda. Foto: Thomas Klee / Panther Media / Scanpix

Saksa teadlaste hiljutisest uuringust selgub, et tšilli ei lisa mitte üksnes toidule vürtsi, vaid surmab ka vähirakke.

Bochumi Ruhri ülikooli teadlaste uurimistööst selgus, et pepperoni pipras ja tšillis leiduv kapsaitsiin võib takistada rinnavähi rakkude kasvamist, kirjutab Bochumi Ruhri ülikool oma kodulehel. Selle avastused tegid koos kolleegidega prof Hanns Hatt ja dr Lea Weber, kes uurisid koekultuure, et teada saada, kuidas mõjutavad vähirakke maitse- ja lõhnaained.

Teadlased uurisid triple-negatiivset ehk kolmekordselt negatiivset rinnavähki (TNBC). Seda eriti ägedat vähiliiki on seni võimalik ravida vaid ühe teatud kemoteraapiaga.

Teadlased leidsid rakkudest TRPV1 nime kandva lõhnaretseptori, mille paneb tööle kapsaitsiin. Nad lisasid koekultuurile seda ainet koos helionaaliga, mida kasutatakse kosmeetikale värske meretuule lõhna andmiseks.

Mõne päeva pärast täheldasid teadlased, et vähirakud paljunevad aeglasemalt ja kasvajarakud surid kiiremini. Oli küll ka rakke, mis selle ravi üle elasid, kuid ka nende rakkude elutegevus oli aeglustunud.

«Kui saaksime TRPV1 retseptori erilise ravimiga sisse lülitada, siis võib selle abil olla võimalik välja töötada uus ravi, mis aitab seda liiki vähi vastu,» rääkis Hatt. Piparde söömisest või nende aurude sissehingamisest tema sõnul vähi ravimiseks paraku ei piisa.

Varem on hiirtega tehtud katsed näidanud, et vähi vastu võib aidata ka kapsaitiinile sarnane kemikaal arvaniil, kuid tugevate kõrvalmõjude tõttu ei ole seda ainet veel inimeste ravis katsetada lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles