Miks segavad tippsportlased õunamahla kofeiiniga?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisanditeta õunamahl maitseb tunduvalt paremini kui õunamahla ja kohvi segu.
Lisanditeta õunamahl maitseb tunduvalt paremini kui õunamahla ja kohvi segu. Foto: Alena Dvorakova / panther Media / Scanpix

Hiljuti avaldas FC liverpooli kokk Mona Memmer, et turgutab meeskonda õunamahla ja kofeiini seguga, mis lükkab väsimuse edasi ja aitab häid tulemusi saavutada.

«Kofeiin parandab saavutust,» selgitas staarmeedik dr Carsten Lekutat ajalehele Bild. Suhkrut sisaldav õunamahl tugevdab tema sõnul erguti mõju veelgi. Peale selle lükkab kofeiin väsimust edasi. «Kofeiin lükkab edasi aja, mil aju annab lihastele kurnatusest märku. Nii püsib keha kauem heas vormis ja mängijad suudavad kauem häid tulemusi saavutada,» selgitas Lekutat.

Kuna õunamahla ja kohvi segu maitseks tõenäoliselt kehvasti, siis avaldas Lekutat lootust, et jalgpallurite kokk segab õunamahla sisse kofeiinipulbrit- või tablette, mitte ei lisa näiteks kohvile mahla.

Varem on paljud toitumisnõustajad kofeiini ja energiajookide liigse tarbimise eest siiski hoiatanud. Euroopa Toiduohutusameti hinnangul on inimesele ohutu kofeiini kogus kuni 400 milligrammi päevas. Rasedatel soovitatakse kohvi tarbida poole vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles