Lugeja küsib: miks kõht tegelikult korisema hakkab?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõu korisemine on täiesti normaalne, kuid kui see hakkab elu häirima, tuleks murest rääkida arstile.
Kõu korisemine on täiesti normaalne, kuid kui see hakkab elu häirima, tuleks murest rääkida arstile. Foto: Ishay Botbol / Panther Media / Scanpix

«Miks kõht koriseb? Kas laulev kõht on tõesti tühja kõhu tunnusmärk või on selle põhjused hoopis tõsisemad?» küsib lugeja.

Vastajab Lääne-Tallinna keskhaigla gastroenteroloog ja endoskoopiaosakonna juhataja dr Külliki Suurmaa.

Kõhu korisemine on normaalne ja tavapärane nähtus ning seda tuleb ette igaühel. Korin on tingitud soole liikumisest. Heli tekib sellest, et soole liigutuste käigus segatakse sooles olevat vedelikku ja õhku.

Kui aga märkate, et korisemine on muutunud varasemast tugevamaks või sagedasemaks ning see hakkab häirima igapäevaelu, on hea soovitus jälgida, kas ja millal esineb korisemist rohkem. Kui kõht hakkab rohkem korisema  pärast teatud toiduainete söömist, siis võib korisemine olla tingitud talumatusest teatud toiduainete suhtes, kuid see ei pruugi alati nii olla.

Arsti poole on soovitatav pöörduda siis, kui häiriv kõhukorin on kestnud pikemat aega ehk vähemalt kolm kuud. Kolm kuud on vajalik selleks, et oleks võimalik välistada, et korin esineb juhuslikult, ning otsida suuremaid põhjuseid häiriva korisemise taga.

Seega võib arsti vastusest järeldada: kõhu võib korisema panna hoopis sobimata hommikusöök, mitte tühja kõhuga tööle tulemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles