Maailma võimsaima mikroskoobiga saab näha viiruseosakesi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikroskoop.
Mikroskoop. Foto: Margus Ansu

Manchesteri ülikooli teadlased on valmis meisterdanud seni parima lahutusvõimega optilise mikroskoobi, mille abil saab näha isegi üksikuid viiruseosakesi.


Nii hea pildi saamine nähtava valguse abil on tegelikult omamoodi füüsikaseaduste eiramine, vahendab TÜ teadusportaal Novaator ajakirja Nature Communications.

Britid osutasid kasutada niinimetatud hajuvaid laineid, mis eralduvad vaid üksikobjektide lähimas ümbruses. Kui selliseid valguslaineid õnnestub tabada ja edasi suunata, siis neid difraktsioon ei ähvarda, sel kombel on võimalik saada ülihea lahutusvõime.

Hajuvate lainete tabamiseks kasutati tibatillukesi klaashaavleid, mis kogusid valguse kokku ning suunasid selle ümber tavalisse mikroskoopi. Klaasiterakeste abil püüti sellist valgust, mis tavapäraselt hajub juba paari nanomeetri jooksul.

Sel kombel suutsid professor Lin Li juhtimiselt töötanud füüsikud saada üliteravaid kujutisi pindadest, mida tavapäraselt on suudetud vaadelda ja pildistada vaid skaneeriva elektronmikroskoobi või aatommikroskoobi abil.

Professor Li arvates võivad sellised mikroskoobid tõhusat kasutamist leida mikrobioloogias ja viroloogias.

«Praegu peab preparaati töötlema, et üliteravat kujutist saada. See nõuab aega, näiteks fluorestsentsmikroskoopia tarbeks võtab preparaadi ettevalmistamine aega kaks päeva. Hea pildi saab võib-olla viiendikul juhtudest. Meie tehnoloogia võimaldab uurijatel kiiremini ja tõhusamalt töötada,» võttis professor kokku uut tüüpi optilise mikroskoobi eelised.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles