Kas vaid nädalavahetusel treenimisest on kasu?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenn aitab tervist korras hoida.
Trenn aitab tervist korras hoida. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui argipäevadel kipub trennitegemiseks aega nappima, siis tasub teada, et ka ainult nädalavahetuseti aktiivselt liigutamine teeb tervisele head. 

Värske uuringu järgi aitab trenn, isegi kui selle pikkuse ei ole igapäevastele liikumissoovitustele vastav, vähendada enneaegset suremise riski kolmandiku võrra, kirjutab BBC. 

Terviseekspertide hinnangul on eesmärgistatud treeningud parema tervise võti. Loughboroughi ja Sydney ülikool teadlased analüüsisid, kuidas mõjutas trennitegemise aeg uuringus osalejate tervist enam kui 18 aasta jooksul. Uurijad jõudsid järeldusele, et hoolimata sellest, kui kaua või pikalt inimesed nädalas trenni tegid, olid kasulikud mõjud tervisele sarnased, kui inimesed jälgisid füüsilise tegevuse peamisi soovitusi ning teenisid parema tervise nimel. Nii langetasid nad ka tervislikumaid elustiiliga seotud valikuid, näiteks toitusid tervislikumalt ning see väljendus sageli ka kehamassiindeksis. 

Nii regulaarselt kui ka mitte nii regulaarselt treenijatel oli väiksem risk surra kasvajatesse või südamehaigustesse, mis võib viia südamerabanduse või insuldini. 

Nädalavahetusel treenijatel, kes olid kehaliselt aktiivsed ühel või kahel päeval nädalas, oli 41 protsenti väiksem risk südamehaiguste tekkeks ja 18 protsenti väiksem vähirisk kui mitteaktiivsetel inimestel. 

Neil inimestel, kes tegid regulaarselt kolm või rohkem korda nädalas trenni, oli südamehaiguste tekkerisk samuti 41 protsenti madalam ning kasvajate risk oli neil 21 protsenti väiksem. 

Need riskid olid väiksemad isegi neil spordisõpradel, kes ei teinud nii palju sporti, kui liikumissoovitused ette näevad. Südamehaiguste risk oli neil 37 protsenti väiksem ning vähk tekkis ebapiisavalt sportijatel 14 protsenti väiksema tõenäosusega.

Inglismaa rahvatervise spetsialisti sõnul oleks tervisega seotud kasutegurid kõige suuremad, kui täiskasvanud inimesed treeniksid mõõduka kehalise aktiivsusega umbes 150 minutit nädalas. Samas soovitavad teadlased olla füüsiliselt aktiivne ka siis, kui selleks on ettenähtust vähem aega. Ka kümme minutit päevas aitab kaasa tervise hoidmisele. 

Uuringus osales umbes 64 000 täiskasvanut Inglismaalt ja Šotimaalt. Kõik osalejad olid vanemad kui 40 eluaastat. Teadustöö avaldati ajakirjas JAMA Internal Medicine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles