Kuidas tunda ära unelämbumustõbe?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uneapnoega inimesed on päevasel ajal tavaliselt väga väsinud.
Uneapnoega inimesed on päevasel ajal tavaliselt väga väsinud. Foto: Panther Media/Scanpix

Magamisega seotud hingamishäire uneapnoe ehk unelämbumustõve korral lõpetab inimene öösel korral hingamise ja asub seejärel taas norsatades hingama.

Inimene võib ühe öö jooksul lõpetada hingamise sadu kordi, iga lünk hingamises kestab seejuures vähemalt kümme sekundit, kirjutab Terviseuudised.

Uneapnoe tunneb ära spetsiaalsete tunnuste järgi:

Päevane unisus

Uneapnoe katkestab rutiinse unemustri, kuna toimub pidev hingamise pidurdamine ja taasalustamine. See võib anda põhjust päevaseks kurnatustundeks, ütleb USAs Arizonas asuva unehäirete keskuse meditsiiniala juht ja arst Robert Rosenberg. Jutt ei ole seejuures mingist kergest väsimusest, mis võib kaasneda suurenenud töökoormusega, vaid tegemist on püsiva ja pideva väsimustundega.

Sagedased hilisõhtused tualetikülastused

Kui käid hilja õhtul ja öösiti WC vahet nii tihedalt, et võid selle teekonna juba kinnisilmi ette võtta, siis võib see olla üks märke, mis viitavad uneapnoele. Robert Rosenbergi sõnul on põhjus selles, et püüdes hingata läbi suletud hingamisteede, hakkab organism tootma hormooni, mis tõstab urineerimise vajadust.

Hommikused peavalud

Alustate hommikuid tuikava peavaluga? See taga võib olla enam, kui joomata jäänud kohv: Rosenberg selgitab, et uneapnoe episoodid tingivad vererõhu tõusu, aga hapniku taseme langust ja süsinikdioksiidi taseme tõusu kehas. Kõik kokku võibki päädida ärkamisjärgse peavaluga.

Loe teiste tunnuste kohta Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles