Vaimse tervise probleeme varjutab valehäbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimse tervise probleemide korral tasub pöörduda spetsialisti poole.
Vaimse tervise probleemide korral tasub pöörduda spetsialisti poole. Foto: Panther Media/Scanpix

Paljud inimesed tõdesid uuringus, et kui neil oleks vaimse tervise probleem, siis nad ei tahaks, et teised sellest teaksid.
 

Väga sageli takistab abi otsimist valehäbi, mõnikord ka hirm või teadmatus abi võimalustest. Seega on tõenäoline, et inimene jääb oma murega üksi, kirjutab sotsiaalministeeriumi blogis sotsiaalministeeriumi rahvatervise programmijuht Elis Haan.

Lisaks nõustub kolmandik vastanutest väitega, et psüühikahäirete üks peamine tekkepõhjus on inimese enda enesedistsipliini ja tahtejõu puudumine. Viiendik arvab, et vaimse tervise probleemidega inimesed on enamasti ohtlikud.

Probleemi teadvustamine kui samm edasi

Ministeeriumi tellitud uuringust selgus, et 52 protsenti Eesti elanikkonnast peab oma vaimset tervist ja heaolu heaks ning üle poole Eesti elanikest on vaimse tervise parandamise eesmärgil viimase aasta jooksul elustiili muutnud. Näiteks on nad tõstnud oma liikumisaktiivsust ja muutnud ellusuhtumist.

Vaimse tervise spetsialistide hinnangul on noorte teadlikkus nendest teemadest madal. Samuti vajavad rohkem infot last ümbritsevad täiskasvanud. Õigel ajal abita jäämine võib viia tõsiste terviseprobleemideni ja avaldada negatiivset mõju inimese produktiivsusele nii tööl kui ka koolis.

Vaimse tervise stigmatiseeritust aitab vähendada inimeste teadlikkuse tõstmine, aga ka vajalike teenuste arendamine ja nende kättesaadavuse parandamine. Küsitlus  kinnitas, et vaid väga väike osa inimestest teab vaimse tervise teemadest piisavalt ega soovi selle kohta lisainfot. Kuigi internetist võimalik leida väga palju infot, võib tekitada segadust, missugune info on usaldusväärne ja kuhu peaks abi saamiseks pöörduma.

Enamikkue vaimseid probleeme saab ennetada

Iga neljas täiskasvanu kogeb aastas mõnda vaimse tervise probleemi ja ligikaudu viiendikul lastest ning noortest esineb vaimse tervise häireid, mis vajavad spetsialisti abi.

Siiski on enamik sagedamini esinevatest vaimse tervise probleemidest ennetatavad ja iga inimene saab oma vaimset tervist positiivselt toetada ning vajalikku abi leida. Selleks on loodud vaimse tervise teemalised veebikeskkonnad peaasi.ee ning enesetunne.ee, vaimse tervise keskused ja kabinetid, kuhu inimesed saavad pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles