Suus plahvatanud e-sigaret jättis mehe ilma seitsmest hambast (7)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrew Hall pärast õnnetust haiglas.
Andrew Hall pärast õnnetust haiglas. Foto: Erakogu

Andrew Hall sai tõsiseid põletusi ja jäi ilma seitsmest hambast, kui tema suus olnud e-sigaret plahvatas.

Ameeriklas Idaho osariigis elav mees kiirustas pärast suus toimunud plahvatust lähima haigla erakorralise meditsiini osakonda, kus arstid pidid tema suust, kõrist ja huultelt eemaldama hambaid, võõrkehi ja hulga plasti, kirjutab The Sun. Mees sai teise astme põletusi ja jäi ilma seitsmest hambast.  

Mehe sõnul juhtus õnnetus siis, kui ta valmistus tööle minemiseks. «Ma ei teinud midagi, mida ma ei oleks pidanud tegema – aku oli õigesti paigaldatud, lasen seadme alati poes kokku panna ja seda seal hooldada ning juhindun sealt saadud nõuannetest – kuid see plahvatas mu näos,» kirjutas Hall Facebookis.

Andrew Hall pärast õnnetust haiglas / erakogu
Andrew Hall pärast õnnetust haiglas / erakogu Foto: Andrew Hall

Plahvatuse ajal viibis mees vannitoas, kus toimunust jäi märke alles ka põrandale, seintele ja lakke ning katki läks ka valamu.

Vannituba pärast sigaretiplahvatust / erakogu
Vannituba pärast sigaretiplahvatust / erakogu Foto: Erakogu
E-sigaret pärast plahvatust / erakogu
E-sigaret pärast plahvatust / erakogu Foto: Erakogu

Kui varem eelistas mees suitsetada e-sigarette, siis nüüd soovitab ta kõigil kasutada suitsetamiseks ohutumaid meetodeid. Õnnetus toimus 17. jaanuaril ja nüüd on mees enda sõnul juba toibumas.

Andrew Hall 17. jaanuaril 2017 / erakogu
Andrew Hall 17. jaanuaril 2017 / erakogu Foto: Erakogu

Mehe esimest Facebooki tehtud postitust on jagatud üle 471 000 korra ja seda on kommenteerinud tuhanded inimesed.  

Morrisoni haiglas põletushaavadega tegelevate kirurgide sõnul on nende juurde varemgi jõudnud patsiente, kelle e-sigareti patarei on ootamatult plahvatanud. Osal patsientidel on tekkinud ka nii tõsised põletused, et neil on vaja läinud operatsiooni. Kõige tõsisematel juhtudel on arstide juurde jõudnud inimesi, kelle näos on sama tõsised kahjustused kui kuulihaava korral.

Ohutusnõudeid tuleb kindlasti järgida

E-sigareti müüjate ja kasutajate liidu hinnangul eiras mees tõenäoliselt siiski ise ohutusnõudeid.

«E-sigareti ja muude aku toitel oleva elektroonika kasutamisel on ülimalt oluline jälgida akude ohutusnõudeid,» rääkis e-sigareti müüjate ja kasutajate liidu juhatuse esimees Ingmar Kurg. «Akule suurema koormuse andmine, kui aku suudab kannatada, või lühise tekitamine võib muuta aku ohtlikuks.»

«Antud juhtumi puhul on teada, et ohver ei kasutanud tavalist e-sigaretti, millel on elektroonilised kaitsed olemas, vaid erilist seadet: mehaanilist modifitseeritud varianti, millel need puuduvad, lisaks oli sel ümberehitatav atomiseerija. See kooslus on ohtlik, kui inimene ei tea, mida ta teeb. See koosneb vaid metalltorust, liitiumioonakust ja nupust, mis ühendab seda traatmähisega. Mees ise kirjutas Facebookis, et lasi varem poel seadme kokku panna, kuid pärast seda, kui USAs keelati poodidel isekoostajate jaoks modifitseeritud variante kokku panna, hakkas ta seda ise tegema. Avalikult teada olev info kinnitab, et kasutaja andis akule kaks kuni kolm korda suurema koormuse, kui aku tehnilised näitajad lubasid.»

E-sigareti müüjate ja kasutajate liit soovib e-sigareti kasutajatele meelde tuletada, et:

  • Kasutatavad akud peavad sobima seadme võimsusega (mitte mingil juhul ei tohi kasutada tundmatuid hiina akusid).
  • Mitte mingil juhul ei tohi e-sigareti varuakusid lahtiselt ilma lisakarbi või kaitseta taskus kaasas kanda.
  • Kui aku on vigastada saanud ei tohi seadet enam kasutada ning tuleb kiiresti pöörduda poe poole kust seade on ostetud.
  • Kui 18650 akul on kulunud või katki seda kaitsev ümbris, siis tuleb see koheselt välja vahetada või aku utiliseerida
  • Mehaanilise e-sigareti kasutamine on ilma ohmi seadust tundmata ohtlik, seega palume kõigil e-sigareti kasutajatel, kes ei tea täpselt, mida nad teevad, kasutada elektroonilise ülekoormuskaitsega ja reguleeritava võimsusega seadmeid.
Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles