Downi sündroomiga Keirale tulevad appi hobused

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keira hobuse seljas.
Keira hobuse seljas. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Jaanuarist toetab TÜK Lastefond Downi sündroomiga 11-aastase Keira ratsutamisteraapiat.

Tüdruk kannatab mitme terviserikke käes ning vajab teraapiat füüsilise ja vaimse arengu toetamiseks, teatas lastefond.

Keira on ratsutamisteraapias käinud juba alates kolmandast eluaastast ning see on tema jaoks füsio-, tegevus-, kõne- ja psühhoteraapiale alternatiivne teraapiavorm, mis on mõjunud talle väga hästi. Ratsutamisteraapia aitab muu hulgas parandada koordinatsiooni, tasakaalu, rühti, peenmotoorikat ja tunnetust ning lisaks ka lõõgastab ja lõdvestab. Samuti suurendab teraapia motivatsiooni ja annab eduelamuse.

Downi sündroomiga tüdrukul on kaasasündinud südamerike, mistõttu esineb tal ka kopsuhüpertensioon (haigusseisund, mida iseloomustab vererõhu kõrgenemine kopsu veresoonkonnas), noorte artriit, kusepõie funktsiooni häire, kuulmislangus ja nägemisteravuse langus. Tingituna Downi sündroomist on Keiral madal vererõhk ja motoorne kohmakus. Kõik see põhjustab erinevate funktsioonide häireid, mistõttu on lapsel suurem vajadus igapäevaseks kõrvalabiks ja juhendamiseks. Siinjuures on suureks abiks olnud ratsutamisteraapia, mis on lapsel aidanud nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt haigustega toime tulla.

Kuivõrd regulaarne ratsutamisteraapia on kulukas, pöördus pere toe saamiseks lastefondi poole. Fond aitab järgneva aasta jooksul lapse ratsutamisteraapia eest tasuda kokku 1000 ulatuses. Ühekordse 200 euro suuruse toetussummaga aitab perekonda ka kohalik omavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles