Sünnitamise viis seostus laste ülekaaluga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalus lapsest võib sirguda ülekaalus täiskasvanu.
Ülekaalus lapsest võib sirguda ülekaalus täiskasvanu. Foto: Panther Media/Scanpix

USA teadlaste uuringust selgus, et vaginaalsel teel sündinud lastel on võrreldes keisrilõike abil sündinud lastega väiksem risk lapseeas ülekaalulisuse kujunemiseks.

USA John Hopkinsi ülikooli teadlased analüüsisid 1441 emal sündinud laste ülekaalulisuse väljakujunemise seost sünnitusviisi ja ema kehamassiindeksiga, kirjutab Med24. Laste jälgimisperiood oli keskmiselt viis aastat. Vaginaalsel teel sündis 961 ja keisrilõikega 480 last.

Kogu vaatlusaluste grupis oli keisrilõike abil sündinud lastel 1,4 korda suurem risk ülekaalulisuse kujunemiseks võrreldes vaginaalsel teel sündinud lastega. Võrreldes normaalkaaluliste emade vaginaalsel teel sündinud lastega, oli ülekaaluliste emade keisrilõike abil sündinud lastel ülekaalulise kujunemise risk oluliselt suurem, kuid ülekaaluliste emade vaginaalsel teel sündinud laste ülekaalulisuse risk oli väiksem.

Autorid oletavad, et vaginaalne sünnitus vähendab ülekaalulistel emadel sündinud lastel ülekaalulisuse kujunemise riski. Edasised uuringud peaksid täpsemalt välja selgitama laste ülekaalulisuse seose sünnitusviisiga.

Loe ka Med24-st.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles