Kiiremad saavad võimaluse teha tasuta C-hepatiidi testi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reklaamikapmaania kutsub inimesi üles C-hepatiidi testi tegema.
Reklaamikapmaania kutsub inimesi üles C-hepatiidi testi tegema. Foto: Eesti Vähiliit

1500 inimest saab end märtsi lõpuni kestva üle-eestilise kampaania käigus C-hepatiidi suhtes tasuta testida.

Tasuta vereanalüüsi tegemise info, kohad ja ajad on leitavad teavituskampaania kodulehel.

Kampaania viivad koostöös läbi Eesti Vähiliit ja Abbvie. Kampaania on kooskõlastatud Eesti Perearstide Seltsiga ja testimispartner on meditsiinilabor SYNLAB, kelle abiga loodetakse testida vähemalt 1500 riskirühma kuuluvat inimest. «Suure hulga inimeste C-hepatiidi osas tasuta testimisega soovime tuvastada juba nakatunud haigeid, kes muidu jõuaksid eriarstini liiga hilja,» lisas labori infektsioonhaiguste valdkonna juht dr Paul Naaber.

Eesti Infektsioonhaiguste Seltsi esimehe dr Matti Maimetsa sõnul on C-hepatiidist üleriigilise kampaania tasemel rääkimine ja tegutsemine täiesti õigustatud, sest Eestis on täna hinnanguliselt 20 000 C-hepatiiti nakatunut. Seda on ligi kolm korda rohkem kui meil arvatakse olevat HIV-positiivseid.  

Eesti Vähiliidu juhatuse esimehe Maie Egipti sõnul jätkatakse ülemöödunud aastal alustatut, sest probleem on tõesti suur ja teadlikkus jätkuvalt madal. Kui eelmisel aastal oli kampaania eesmärgiks tõsta C-hepatiit inimeste tähelepanu alla ning rääkida haiguse iseloomust üldisemalt, siis sel korral keskendub kampaania tasuta testimisele kutsumisele.

Mida rutem C-hepatiit avastada, seda rutem saab alustda raviga.
Mida rutem C-hepatiit avastada, seda rutem saab alustda raviga. Foto: Eesti Vähiliit

Iga haigus (sh vähk) on varases staadiumis avastades kontrolli all hoitav ja mõnel puhul ravitav. Vähiliidu missiooniks on inimesi sellest teavitada ja kutsuda riskirühma kuuluvaid inimesi testima. C-hepatiidi testi tegemine on oluline, sest see on haigus, mille viirust võivad inimesed kanda 20 aastat ilma, et nad seda teaksid. Seetõttu avastatakse haigus Egipti sõnul tihti liiga hilja.

Tiit C. Hepa kampaaniast: Ülemöödunud aastal loodi C-hepatiidi näitlikuks kehastamiseks Tiit C. Hepa tegelaskuju. Sel korral kutsutakse inimesi riskirühma kuulumist testima veebis www.chepatiit.ee.

Riskirühma kuuluvad inimesed, kellele on tehtud vereülekanne enne 1994. aastat. / Eesti Vähiliit.
Riskirühma kuuluvad inimesed, kellele on tehtud vereülekanne enne 1994. aastat. / Eesti Vähiliit. Foto: Eesti Vähiliit

C-hepatiidi riskirühma kuuluvad inimesed, kes on:

  • saanud vereülekande enne 1994. aastat
  • lasknud ennast tätoveerida või augustada sertifitseerimata salongides
  • kokku puutunud teise inimese verega
  • jaganud süstalt (sh meditsiinilistel põhjustel)

Kampaania käigus testitud riskigruppi kuuluvatele isikutele jagatakse vereanalüüsi andmisel kirjalikku teavet testist ning tulemusega koos antakse patsiendile infektsionistide koostatud selgitused ja soovituslikud jätkutegevused. Positiivse vastuse puhul saavad inimesed saatekirja Lääne-Tallinna keskhaigla, Tartu Ülikooli kliinikumi või Ida-Tallinna keskhaigla arsti vastuvõtule.

Ka perearstid saavad suunata inimesi kampaania lehele täitma ankeeti riskigrupi hindamiseks ja siis sealt edasi tasuta testima.

Plakatitel teeb C-hepatiidi testidele reklaami Tiit C. Hepa.
Plakatitel teeb C-hepatiidi testidele reklaami Tiit C. Hepa. Foto: Eesti Vähiliit
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles