Murtud müüt: jooksmine teeb põlved hoopis tugevaks

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksmine võib põlvedele hoopis hea olla.
Jooksmine võib põlvedele hoopis hea olla. Foto: SCANPIX

Hiljuti Euroopa teaduspsühholoogia ajakirjas avaldatud artikkel annab uue vaatenurga arvamusele, et jooksmine on põlvedele kahjulik.

Üldiselt on teada, et jooksmine teeb liiga just põlveliigestele, kahjustades kõhresid ja põhjustades artroosi ehk liigeste kulumist, kirjutas New York Times. Viimase aja uuringud on aga näidanud, et jooksjatel on artroosi esinemine vanuse kasvades harvem kui neil, kes spordiga tegelenud pole. Harva esineva artroosi põhjuseks võib olla ka see, et üldjuhul kaaluvad jooksjad või jooksmisega tegelenud inimesed vähem, ja nii on koormus põlvedele väiksem.

Üks hiljutine Brighami ülikooli uuring annab aga tõestust, et jooksmine mõjutab põlve biokeemiat nii, et see hakkab põlve hoopis põletike ja artroosi eest kaitsma.

Kuue jooksjaga tehti uuring, milles analüüsiti valkude ja rakkude hulka põlvevedelikus pärast jooksmist, istumise ajal ja pärast harjutusi, mis ei olnud põlvedele koormavad. Sellest tuli välja, et juba pärast pooletunnist jooksu vähenes põlves põletikurisk. Istumine, aga vastupidiselt, tõstis riski.

Põlvi säästvad harjutused, nagu näiteks rattasõit, ei mõjutanud valkude ega rakkude hulka aga kuidagi. Samuti tuli uuringust välja, et mida kauem ja rohkem inimene jookseb, seda rohkem haiguste risk väheneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles