Ebaviisaka vanema beebi saab halvemat abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebiga arsti juurde minnes tasub käituda viisakalt.
Beebiga arsti juurde minnes tasub käituda viisakalt. Foto: Panther Media/Scanpix

Halvasti käituvate vanemate beebidega tegelev meditsiinipersonal teeb vähemkvaliteetselt nii diagnostilisi kui ka ravisse puutuvaid otsuseid, samuti on neil viletsam meeskonnatöö.

Selles Ameerika uuringus osalesid kogenud vastsündinute intensiivraviga tegelevad meedikud, kirjutab Med24.

Uuringus osales 39 vastsündinute intensiivraviosakonnas töötavat meeskonda, kes osalesid töötubades ja simulatsioonides kriitiliselt haigete vastsündinute ja enneaegsetega. Meedikutele öeldi, et nad osalevad meeskonnatöö treeningul; osalejad ei teadnud, et tegelikult hinnati ebaviisaka käitumise mõju nende tööle. 

Meeskonnad pidid tegelema vastsündinute intensiivravi probleemidega: vastsündinu raske ikterus, eluohtlik verejooks ja šokk, eluohtlikud hingamisraskused või aju hapnikuvarustuse halvenemine. Samal ajal osales simulatsioonides ka beebi ema kehastav näitleja, kes osas situatsioonides käitus ebaviisakalt (ebaviisakad kommentaarid, mis ei olnud üldse seotud meeskonna sooritusega) või normaalselt (neutraalse sisuga kommentaarid).

Meeskondi hindasid kohtunikud, kes ei teadnud, kumba sorti emaga meeskond kohtunud oli. Struktureeritud küsimustike abil hinnati, kui hästi meeskonnad tulid toime diagnostiliste probleemidega, koostasid raviplaane, jagasid informatsiooni, aitasid teineteist patsientide eest hoolitsemisel ning kuidas nad omavahel suhtlesid.  

Tulemused olid märkimisväärsed. Ebaviisakas käitumine avaldas halba mõju nii diagnostilisele kui ka interventsioonide poolele, samuti halvendas see meeskonnatöö keskseid protsesse nagu informatsiooni ja töökoormuse jagamine, abistamine ja kommunikatsioon. 

Ebaviisakas käitumine, solvamine, mõnitamine, alandamine ja ründamine avaldab mõju rohkematele inimestele kui ainult ebaviisakuse osaks saajale. Inimesed – seal hulgas arstid ja õed – ei suuda informatsiooni töötlemisele hästi keskenduda, kui nad on ebaviisakas õhkkonnas. Mitu varasemat uuringut on näidanud, et isegi väike ebaviisakus muudab inimesed vähem loominguliseks ja vähem paindlikuks, nad sooritavad kognitiivseid ülesandeid halvemini, on vähem sotsiaalsed ja vähem abivalmis. 

Loe pikemalt Med24-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles