Kanada arstid päästsid ekstreemse võttega noore naise elu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ainus võimalus Benoit elu päästmiseks oli tema kopsude eemaldamine.
ainus võimalus Benoit elu päästmiseks oli tema kopsude eemaldamine. Foto: Tyler Olson / Panther Media / Scanpix

Esmakordselt ajaloos päästsid Toronto haigla arstid noore ema elu, eemaldades tema kopsud ajaks, mis oli jäänud uue elundi siirdamiseni.

Melissa Benoit saabus möödunud aasta aprillis Toronto üldhaiglasse tõsise kopsunakkusega, kirjutab The Guardian. Hiljutine võitlus gripiga oli sel ajal 32-aastase Benoit'le jätnud tõsise kopsukahjustuse ja tema kopsud olid nakatunud väga ohtliku bakteriga, mistõttu ta vajas elus püsimiseks hingamisaparaati.

Arstid jõudsid ruttu selgusele, et tsüstilise fibroosiga sündinud naise ainus paranemislootus oli kopsude siirdamine. Ka siirdamise eel püsis Benoit elus vaid masinate abil, kuid tema seisund halvenes kiiresti ja tema kopse nakatanud bakteri vastu enamik antibiootikume ei mõjunud. Naise keha tabas septiline šokk – kogu keha hõlmav eluohtlik põletik – ja tema vererõhk langes. Tema elundid lakkasid ükshaaval töötamast.

Tavaliselt oleks see tähendanud peagi saabuvat surma, kuid tema arstide meeskond ei andnud alla. Nad kogunesid nõupidamiseks ja otsustasid keerulise arutelu järel, et kasutavad naise elu päästmiseks erakordset ravivõtet. Surmavate bakterite kehast välja saamiseks otsustasid nad naise kopsud kehast välja opereerida.

Arstid ei teadnud esialgu, mis Benoit'ga operatsiooni tagajärjel täpselt juhtub. Tühja rinnaõõnde oleks võinud verd valguda ja polnud ka teada, kas suudetakse tagada eluks vajalikku vererõhku ja hapnikuvarustust.

Noort naist opereerinud kirurgi dr Shaf Keshavjee sõnul aitas arstidel otsust teha teadmine, et operatsioonita oleks noor naine paari tunni jooksul surnud. «See andis meile julgust öelda, kui meil üldse õnnestub selle naise elu päästa, siis tuleb seda teha nüüd,» ütles ta.

Benoit mees Chris andis arstidele samuti nõusoleku, sest naine ja tema kolmeaastane tütar väärisid mehe sõnul seda võimalust. «Asjad olid nii pikalt nii halvad, meil oli vaja, et midagi läheks hästi,» rääkis Chris.

Aprilli keskel tegi kolmest kirurgist ja kümnest teisest meedikust koosnenud meeskond üheksa tundi kestnud operatsiooni. Keshavjee sõnul olid naise kopsud täis limaskesta, paistes ja mõlemad jalgpalli raskused. «Tehniliselt oli neid raske rinnakorvist välja saada,» rääkis arst. Asenduseks kinnitati Benoit südame külge väike kunstkops.

Pärast operatsiooni hakkas naise seisund väga kiiresti paranema. 20 minuti pärast muutus tema vererõhk normaalseks, ära sai jätta kõik vererõhuravimid ja Benoit'le piisas elus püsimiseks vaid aparaadist, mis tagas kehas vereringe ja hapnikuvarustuse.

Nüüd jäi üle oodata vaid doonorilt saadavat elundit. Kuigi uue elundi saamiseni võib vahel minna kuid, vedas Benoit'l ka seekord. Kuue päeva pärast vabanes sobilik elund, mille siirdamisel läks samuti kõik hästi.

Nüüd on naise tervis pidevalt paranenud. Pärast haiglas veedetud kuid ei saanud ta esialgu pead üleval hoida, ise istuda ega seista, kuid nüüd suudab ta juba toeta kõndida. Haigus kahjustas ka Benoit' neere, kuid praegu viitavad kõik märgid sellele, et peagi saab noorele naisele siirdada ka emalt saadud neeru.

Kui Benoit kuulis, missugune operatsioon ta elu päästis, ei uskunud ta seda esialgu. «Mul kulus natuke aega, enne kui sain aru, mis oli juhtunud. Ma lihtsalt ei suutnud pilti kokku panna. Tuled tõesti surmasuust tagasi koduse elu juurde. Kuid ma olen nii tänulik ja õnnelik, et kodus olen,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles