Tartus katsetatakse uut depressiooniravimit

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid
Tabletid Foto: Marina Puškar.

Tartu psühhiaatrid otsivad depressiooni all kannatavaid inimesi kliinilise uuringu raames uut ravimit katsetama.


Jaanson @ Lääne OY juhataja, psühhiaater Peeter Lääne ütles, et tegu on käimaoleva uuringuga, millele inimesi lisaks võetakse.

Eelduseks on, et inimesel oleks depressiooni diagnoos, kuid muidu peaks ta terve olema. Algul saab uuringus osaleja tohtri kontrolli all kaks kuud apteegis müügil olevat depressiooniravimit ja kui sellest ei piisa, siis järgnevad kaks kuud uut, katsetusel olevat ravimit lisaks.

Kokku kestab ravikuur seega neli kuud. Üldiselt peetakse psühhiaatrias kombeks teha depressiooniravi 6 kuu vältel.

Lääne sõnul on taolised uuringud vajalikud, selleks et meditsiin saaks uusi teadmisi. «See on kontrollitud riskiga tegevus ühiskonna üldise heaolu eesmärgil,» lausus ta. Osalejad saavad kliinilises uuringu käigus püsiva tervisekontrolli ja tasuta ravimid uuringu vältel.

Psühhiaatri sõnul tegelevad meil psühhiaatrid põhiliselt üha sagenevate vaimuhaiguste raviga ja depressioon jääb enamasti perearstide pärusmaaks. See pole tema hinnangul sugugi halb, sest inimesed pelgavad psühhiaatri juurde minekut, kuid perearsti külastavad sageli.

Igasugune halb tuju pole Lääne sõnul veel depressioon ja tõelise depressiooni puhul on tujulangus üks leebemaid sümptomeid. Depressiooni raskemateks tunnusteks on keskendumis- ja unehäired ning pidev väsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles