Margus Ulst: ringkaitse on arstidel ainus võimalus ellujäämiseks (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga haigla uus juht Margus Ulst.
Valga haigla uus juht Margus Ulst. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli kliinikumi juhatuse liikme Margus Ulsti sõnul ei tohiks ükski arst kolleegi tööd mõtlematult hukka mõista, sest sel juhul võib usaldus arstide vastu sootuks kaduda.

Selle väitega tuli Ulst välja konverentsil «Kliinik 2017» esitatud ettekandes, mille teema oli «Arstlik ringkaitse ja enesekaitse».

Ulsti sõnul peab enamik inimesi arstliku ringkaitse all silmas eksimuste kinnimätsimist, kuid tegelikult kipuvad Eesti arstid teineteise tööle pigem näpuga näitama kui kolleegide eksimusi varjama. Tohtri sõnul haaravad patsiendid sageli kinni igast halvustavast sõnast, mida arst kolleegi töö kohta ütleb, ja hakkavad siis väidetavalt vea teinud arsti süüdistama.

Nii oli see Ulsti sõnul ka ühe möödunud aasta mais sündinud raske südamerikkega poisiga. Suve jooksul hoiti last elus, kuid septembris ta suri haiguse tõttu. Lapse vanemad hakkasid süüdlasi otsima ja haarasid kinni igast lausejupist, mida last ravinud arstid kolleegide töö kohta olid öelnud. Vanemate kaebuses oli näiteks kirjas, et günekoloog ei märganud raseduse kulgu jälgides, et midagi valesti oleks ja radioloog ei märganud uuringul südameriket. Seejuures ei olnud aga tõenäoliselt keegi hukkunud lapse vanematele selgitanud, et sellist südameriket ei ole kerge diagnoosida ja kahtluse puudumisel võib see sageli märkamata jääda.

Teine hiljutine juhtum puudutas ühte erakorralise meditsiini osakonna (EMO) arsti, kes tohterdas talvel lumega autot lükata aidanud patsienti. Auto lükkamise käigus läks katki selle tuli ja patsiendil tekkis rohke verejooksuga haav. EMO arst õmbles haava kinni ja soovitas esimesel võimalusel perearsti poole pöörduda, kuid patsient tegi seda kuu aja pärast ja süüdistas EMO arsti pärast ravivea tegemises. Esialgu ütles ekspertkomisjon, et arst tegi oma tööd nõuetekohaselt, kuid siis kinnitas üks ekspertkomisjon patsiendi kahtlusi ja ütles, et arsti töös oli puudujääke. Komisjon otsust küll ei muutnud, kuid arst lahkus Eestist. «EMO arst oli mitu korda seda probleemi uuesti ja uuesti läbi elanud ja lahkus lõpuks Soome. Ka arstid on inimesed,» rääkis Ulst.

«Arstlik ringkaitse, niipalju kui seda on, on ainuke ellujäämise viis meditsiinis,» väitis Ulst. «Nii nagu kõik inimesed, põlvnevad ka arstid primaatidest, aga tegelikult peaksime olema nagu elevandid,» lisas tohter, selgitades, et ka gorillakarjas esineb omavahel kadedust ja rivaalitsemist, samas kui elevandid saavad omavahel sageli palju paremini läbi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles