D-vitamiini pihusti – kas see tõesti toimib?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Põhjamaise ja päikesevaese kliima tõttu on enamikul Eesti inimestel suur päikesevitamiini puudus, mistõttu on D-vitamiin ainus vitamiin, mida tuleks aastaringselt lisaks tarbida. Kuidas aga suhtuda apteegis pakutavatesse pihustivitamiinidesse?

Selgub, et mitmes kliinilises uuringus on leitud, et suukaudselt manustatavad vitamiinipihustid suurendavad vereseerumi D-vitamiini taset keskmiselt 50% kiiremini kui tavapärased tabletid või kapslid.

Näiteks Cardiffi ülikooli uurijad leidsid BetterYou DLux D-vitamiini suukaudseid pihusteid testides, et suukaudne omastamine on tunduvalt tõhusam kui tavapäraste allaneelatavate tablettide ja kapslite tarvitamine. „Pihustipõhine ülikiire imendumine on tingitud suus olevast äärmiselt imavast koest ja veenivõrgustiku lähedusest. Teatud juhtudel sarnaneb pihusti isegi veenisisese või lihasesisese süstiga,“ leidis Cardiffi ülikoolis tehtud imendumisuuringut juhtinud dr Charles Heard.

Lisaks on nii Ateena riiklikus tehnikaülikoolis kui ka Šveitsi uuringukeskuses Pharma Base leitud, et D-vitamiini omastamine suukaudse pihusti kaudu on vähemalt 50% kiirem ja tõhusam kui tavapäraste tablettide ja kapslite manustamisel.

Sheffieldi ülikooli molekulaarse gastroenteroloogia uurimisrühma kuuluva dr Bernard Corfe'i juhendatud uuringus osalesid aga soole ärritussündroomiga patsiendid, kes tarvitasid D-vitamiini suukaudse pihusti suurt annust (75 mcg päevas) või platseebot. Uurijad jõudsid tulemusele, et toidulisandi tarvitamine suurendas märkimisväärselt osalejate D-vitamiini taset ja et D-vitamiini lisandi abil on võimalik vähendada negatiivset mõju patsientide elukvaliteedile.

Kui palju on vaja?

D-vitamiini puudust on seostatud mitmesuguste vähkkasvajate kõrgema esinemissagedusega, aga ka südameveresoonkonna haiguste ja autoimmuunhaigustega. D-vitamiinil on ülioluline roll kaltsiumi ainevahetuse regulatsioonil. D-vitamiini vaeguse korral langeb kaltsiumi imendumine soolest, mistõttu ei suuda organism ennast piisavalt kaltsiumiga varustada. See võib põhjustada mitmesuguseid terviseprobleeme – luud hõrenevad ja kaotavad mineraalset tihedust, hambad kaotavad tugevust ning lagunevad, lihaste – seejuures ka südamelihase – funktsioon halveneb.

Toitumisspetsialistid on seisukohal, et õli baasil toidulisandid aitavad tagada D-vitamiini soovitusliku päevase vajaduse ehk 25 mcg / 1000 IU 25 kg kehakaalu kohta. Üks pihustus D Lux Oral Spray imikutele ja väikelastele sisaldab D-vitamiini 7,5 mcg / 300 IU. Seega pihustades suukaudset D-vitamiini vaid korra päevas, on võimalik D-vitamiini taset efektiivselt kontrolli all hoida ning vältida erisuguseid terviseprobleeme.

Inimestele, kel on vaja suuremat D-vitamiini annust, sobib hästi D Lux Oral Spray 75 mcg / 3000 IU. Kes aga peaksid keskmisest suuremaid D-vitamiini annuseid võtma? Kindlasti eakad, kes liiguvad suvel vähe väljas ja kellel on D-vitamiini produktsioon nahas vähenenud. Samuti inimesed, kes viibivad suvel vähe päikese käes, ning tumedanahalised inimesed, kellel on melaniini sisaldus nahas kõrgem. Ka sportlased, eriti sisealadega tegelevad sportlased, sest nemad kulutavad oluliselt rohkem kehasse kogunenud D-vitamiini varusid. Ohustatud on ka inimesed, kes tarvitavad palju alkoholi, kes on rangel taimse toidu dieedil, kellel on peensoolehaigused ja kes tarvitavad pikemaajaliselt kindlaid ravimeid (nt kortikosterioidid). Suurenenud D-vitamiini vajadus on ka rasedatel naistel, sest siis on vaja varustada arenevat loodet kaltsiumiga. Riskirühma kuuluvad samuti puberteediealised lapsed, kel on kiire kasvuperiood. Just sel ajal moodustub suur osa luumassist ning mida tugevam see on, seda väiksem on tõenäosus, et hilisemas elus tekib probleeme luude hõrenemisega.

Better You spreivitamiinid on 100% looduslikud ning sobivad ka diabeetikutele, taimetoitlastele, tsöliaakiahaigetele, rasedatele ja rinnaga toitmise ajal. BetterYou pihustivitamiinid imenduvad ülikiiresti, rakkudesse jõudmiseks kulub 5–15 sekundit. Rakkudesse jõuab 95% vitamiinidest. Better You pihustivitamiinid on meeldiva maitsega ning neid on kerge otse suhu pihustada, üks pihustipudel sisaldab minimaalselt 100 pihustust ehk seda peaks jätkuma umbes kolmeks kuuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles