Tuhanded India lapsed surid litšide söömise tõttu (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka hiina ploomidena tuntud litšid alandavad veresuhkru taset.
Ka hiina ploomidena tuntud litšid alandavad veresuhkru taset. Foto: Anan Kaewkhammul / Panther Media / Scanpix

Teadlaste sõnul on tuhandete esmapilgul tervete India laste salapärase surma põhjus litšide söömine tühja kõhu täiteks.

Põhja-Indias Bihari piirkonnas suri enam kui 20 aasta jooksul aastas üle saja lapse, keda tabasid näiliselt arusaamatul põhjusel korraga krambihood ja teadvusekaotus, vahendab BBC. Nüüd kirjutavad USA ja India teadlased, et surma põhjuseks oli litšide ehk Hiina ploomide söömisest saadud mürgistus. Sellele tulemusele jõudsid teadlased ajakirjas The Lancet avaldatud uuringu põhjal.

Hinnanguliselt suri ligi pool lastest, kes sõid neid Indias levinud ja meilgi Eestis müüdavaid puuvilju tühja kõhu täiteks. Enamik ohvritest olid vaestest peredest pärit lapsed, kes elasid India peamises litšide tootmise piirkonnas. Lapsed sõid istandustes puudelt maha kukkunud puuvilju.  

Litšid sisaldavad hüpoglütsiini nimelist toksiini, mis takistab keha glükoosi tootmast, mistõttu veresuhkru tase võib muutuda ohtlikult madalaks. Puuviljade söömine sai saatuslikuks lastele, kelle veresuhkru tase oli juba niigi liiga madal, sest vanematel polnud rahamure tõttu võimalik neile lõunasööki pakkuda. Mürgistuse tagajärjel tekkis lastel äge ajupaistetus, nad karjusid ja vaevlesid surma eel krampides ja kaotasid teadvuse.

Seni mõistatuslikele surmajuhtumitele hakati Indias rohkem tähelepanu juhtima 2015. aastal, pärast seda, kui sarnaseid juhtumeid registreeriti ka Kariibi mere saartel, kus lapsed sõid samu toksiine sisaldavaid akee puu vilju.

India ametivõimud asusid vanemaid teavitama, et lastele tuleks kindlasti pakkuda õhtusööki ja neil ei tohiks lubada korraga suurt hulka litšisid ära süüa, kirjutab The New York Times. Ametnikud panevad vanematele südamele, et lapsed, kellel tekkivad litšide mürgistusele viitavad sümptomid, tuleks võimalikult ruttu haiglaravile toimetada.

Teavitustöö tagajärjel on litšide söömisest tingitud surmajuhtumite arv Indias langenud aastas alla 50.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles