Põhjanaabrite lemmikmaiust ei tohiks rasedana süüa

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lagritsasse tuleks raseduse ajal ettevaatlikult suhtuda.
Lagritsasse tuleks raseduse ajal ettevaatlikult suhtuda. Foto: Panther Media/Scanpix

Soomlaste uuringust selgub, et rasedad naised peaksid hoiduma suures koguses lagritsa söömisest.

Samas ei osata siiani välja tuua ohutut kogust, kui palju rasedana lagritsat süüa tohiks, kirjutab News Max.

Helsingi ülikooli teadlased uurisid 378 last, kelle vanus oli 13 eluaastat. Lapsed jagati ema raseduseaegse lagritsatarbimise järgi rühmadesse. Esimese rühma emad tarbisid raseduse ajal palju lagritsat, teise rühma emad vähe ja kolmandasse rühma kuuluvad naised ei teinud seda üldse.

Uurimistöös defineeriti suur kogus kui üle 500 mg ja väike kogus kui kuni 249 mg glütsürrisiinhapet nädalas. See aine on lagritsa peamine koostisosa. 500 mg glütsürrisiinhapet leidub umbes 250 grammis lagritsas. 

Varasemalt on teada, et glütsürrisiinhape tõstab vererõhku ning võib lühendada raseduse aega, kuid seni polnud suudetud tõestada aine pikaajalist mõju.

Pikaajalise mõju teada saamiseks pandi osalejad psühholoogi juhendamisel tegema kognitiivseid teste. Uurimismeeskond jõudis järeldusele, et need lapsed, kelle ema sõi raseduse ajal suures koguses lagritsat, said testides madalamaid tulemusi kui need lapsed, kelle ema sõi lagritsat vähe või ei söönudki seda. Keskmiselt oli vahe seitse IQ-punkti.

Ka olid ema kõhus lagritsat saanud lastel madalamad tulemused mälutestides. Vanemad olid andnud teada ka sellest, et neil lastel esines rohkem tähelepanupuuduse ja hüperaktiivsushäirega seotud probleeme ning tüdrukutel algas puberteediiga varem ja nad arenesid kiiremini.

Soome heaolu ja tervise instituut on paigutanud lagritsa rasedatele mittesoovitavate toitude hulka. Samas kui tarbida väike kogus lagritsat näiteks jäätise sees või võtta mõni üksik komm, siis ei tohiks see olla ohtlik.

Teadlaste sõnul tuleks lagritsast hoiduda nii rasedatel kui ka neil, kes plaanivad rasedaks jääda.

Uuring avaldati ajakirjas American Journal of Epidemiology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles