Üllatav avastus: lahutus võib naiste tervisele head teha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui naine teeb otsuse abielu lahutada teadlikult, siis võib see panna ta paljudest kahjulikest harjumustest loobuma.
Kui naine teeb otsuse abielu lahutada teadlikult, siis võib see panna ta paljudest kahjulikest harjumustest loobuma. Foto: Andriy Popov / Panther Media / Scanpix

Kui seni on palju räägitud sellest, et püsipartneri olemasolu mõjub nii meeste kui ka naiste tervisele hästi, siis värskest uuringust selgub, et tegelikult võib lahutus küpses eas naised hoopiski vanade kahjulike harjumuste küljest lahti raputada.

Kuue USA ülikooli teadlased avaldasid ajakirjas Journal of Women's Health uuringu, milles nad analüüsisid 79 000 menopausi läbi teinud terve ja töötava naise andmeid. Selgus, et küpsemas eas naised võtavad pärast abielulahutust kaalus alla ning hakkavad suitsetamise ja napsitamisega senisest rohkem piiri pidama. Lahutuse tagajärjel langesid naiste kehamassiindeks ja vööümbermõõt. Abiellumisel leiti aga olevat eakamate naisele vastupidine mõju – nende kehamassiindeks ja alkoholitarbimine kasvasid.

Tulemus on üllatav, sest varasemates uuringutes on abielulahutust seostatud suurema suremusnäitajaga, mille põhjuseks on omakorda peetud senisest ebatervislikumat eluviisi. 1980. aastatel tehtud uuringutes väideti koguni, et ka vallaliseks jäänud inimesed, kes ei ole kunagi abielus olnudki, surevad rutem kui nende abielus eakaaslased. Abielu kaitsvat mõju on seostatud majandusliku ja sotsiaalse kindlusega, mida kahe inimese omavaheline püsiv side pakub.

Värske uuringu autorite hinnangul näitab nende teadustöö, et teadlikult lahutuse kasuks otsustanud naised muudavad sageli ka oma tervisekäitumist, sest soovivad ellu positiivseid uuendusi. Seevastu abielludes võivad naised kaaslastelt üle võtta ka kahjulikke harjumusi, nagu näiteks alkoholiga liialdamine. Teadlased möönavad siiski, et abielulahutus võib lõppeda ka oodatust kiirema surmaga, juhul kui inimene kiirete elumuudatustega piisavalt hästi toime ei tule.

Töö autorid rõhutavad ka, et uuriti küll väga suurt arvu naisi, kuid enamik neist oli hea haridusega, töötavad ja valge nahavärviga naised. Teiste sotsiaalsete ja etniliste rühmade puhul võib tulemus olla erinev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles