Valesti keedetud riisis võib olla ohtlikult suur kogus arseeni

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riisi keetmisel tuleb tähelepanu pöörata selle keetmisviisile.
Riisi keetmisel tuleb tähelepanu pöörata selle keetmisviisile. Foto: Jiri Hera / Panther Media / Scanpix

Katsed näitavad, et viis, kuidas riisi keedetakse, võib muuta selles väetiste kasutamise tõttu leiduva mürgise arseeni kogust.

Teadlaste hinnangul ohustavad miljonid kokad riisi valesti keetes oma tervist, vahendab Telegraph. Põhjuseks on riisis leiduvad mürgiste taimekaitsevahendite jäägid, mis võivad pinnasesse jääda aastakümneteks. Üks neist on ka arseen.

Selleks, et riisis leiduvast areseenist vabaneda, tuleks teadlaste väitel riisi keetmisel potti panna ohtralt vett ja kõige parem oleks riis enne keetmist ööseks likku panna. Põhja-Iirimaal asuva Belfasti Queeni ülikooli molekulaarbioloog professor Andy Meharg katsetas kolme riisi keetmise viisi, et välja selgitada, missugune riisi keetmise viis on kõige tervislikum.

Esimesse potti pani ta keema ühe osa riisi ja kaks osa vett, mis tähendab, et vesi aurustus riisi seest keetmise ajal välja. Teise potti pani ta viis osa vett ja ühe osa riisi. Keetmise järel kallas ta ülejäänud vee ära. Kolmandasse potti läks riis, mis oli enne öö otsa leos olnud. Selgus, et teise keetmisviisi korral oli riisis poole vähem mürke kui esimese puhul ja kolmas valmistusviis tähendas koguni 80 protsenti väiksemat mürgikogust.

Varem on eksperdid korduvalt vaielnud selle üle, kui suures koguses on arseen inimesele mürgine. Selle tulemusel kehtestati toidus leiduvale arseenile Euroopa Liidus 2016. aastal ka uued, senisest rangemad piirangud.

Pidev kokkupuude arseeniga võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme, mille seas on ka arenguhäired, südamehaigused, suhkurtõbi ja vähk.

 Nii keedad riisi ohutult:

  • Mõõda sobiv kogus riisi.
  • Lase sel öö otsa liguneda.
  • Pese riisi, kuni riisist välja valguv vesi on puhas.
  • Kurna riis korralikult.
  • Pane riis potti, nii et seal oleks ühe osa riisi kohta viis osa vett, lisa natuke soola ja sega korra.
  • Lase vesi keema, siis keera kuumus maha ja kata pott tihedalt kinni.
  • Keeda vähima võimaliku kuumusega 10–15 minutit potilt kaant võtmata.
  • Kasuta keedetud riisi õhulisemaks muutmiseks kahvlit.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles