Nina-kõrva-kurguarst: loputajad pesevad nina limaskesta kaitsekihi välja (1)

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LOR-arst ninaloputamist ei soovita.
LOR-arst ninaloputamist ei soovita. Foto: Panther Media/Scanpix

Nina loputamisel niiskuse tekitatud vaevusi leevendav tunne on petlik ning seda ei saa käsitleda raviefektina, mistõttu on ninaloputamisest kujunenud tänapäeval suurem sõltuvus, kui seda on olnud nohuravimid, tõdes nina-kõrva-kurguarst Oliver Vaide.

Nina loputamise propageerijad väidavad, et kuna nina on hingamisteedele nagu filter, siis nagu iga teine filter vajaks ka see aeg-ajalt puhastamist, kirjutab Terviseuudised. Vaide tõdes, et kaudselt on see väide õige, aga terve ja toimiv nina limaskest saab enese puhastamisega ilma välise abita ideaalselt ise hakkama ega vaja lisaks mehhaanilist puhastamist loputamise teel.

Nina ainuke organ on limaskest ning lima sellel on kaitsekiht, mille loputajad kahjuks välja pesevad. Limaskesta võimekus tulla toime haigustega on peamiselt pärilik limaskesta omadus, mida kahjustab otseselt tolmune keskkond, haigused ja ebaterved eluviisid, näiteks suitsetamine või kokaiin. Üheks enese kahjustamise viisiks on ka väärravi sümptomeid leevendavate nohuravipreparaatidega, mille hulka kuuluvaks tuleb lugeda ka soolvesi.

On olukordi ja haigusseisundeid, kui nina loputamisele soolveega pole paremat alternatiivi, kuid neid olukordi tuleb ette oluliselt harvem kui kohtame ennetavalt soolveega ninaloputajaid.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles