Piimaallergia võib olla eluohtlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui muidu on piim tasakaalustatud toitumise lahutamatu osa, siis allergikud peavad piimatooteid vältima.
Kui muidu on piim tasakaalustatud toitumise lahutamatu osa, siis allergikud peavad piimatooteid vältima. Foto: Vsevolod Belousov / Panther Media / Scanpix

Lehmapiimaallergia on organismi immunoloogiline reaktsioon piimas sisaldavate valkude suhtes, mis esineb umbes 2,5 protsendil lastest ja tekib tavaliselt kahel esimesel eluaastal.

Lehmapiimas on kaks peamist valku, mis võivad põhjustada allergilisi reaktsioone, kirjutab Sinu Õde. Need on:

  • Kaseiin – moodustab keskmiselt 80 protsenti piimavalgust.
  • Vadak – juustu ja kohupiima tootmise kõrvalsaadus – vedelik, millest on välja kurnatud kalgenenud piimavalk kaseiin.

Inimene võib olla allergiline kas ühe piimavalgu suhtes või allergiline nii kaseiini kui ka vadaku suhtes. Need valgud esinevad mitte ainult piimas, vaid ka töödeldud toitudes. Tavaliselt on piimaallergia põhjuseks lehmapiim, kuid ka lamba-, kitse-ja pühvlipiim võivad põhjustada reaktsiooni. Mõni laps, kes on allergiline lehmapiima suhtes, ei talu ka sojapiima.

Piimaallergia võib põhjustada sümptomeid kõigis elundkondades. Avaldumisvormid on erinevad ja sõltuvad inimese vanusest. Piimaallergia sümptomid tekivad tavaliselt mõne minuti kuni tunni jooksul peale piimatoodete tarbimist. Sümptomid võivad ulatuda kergest kuni eluohtlikuni.

Kiiret tüüpi reaktsioonid:

  • nahalööve
  • hingeldus
  • oksendamine

Hilisemad sümptomid:

  • vedel väljaheide (võib sisaldada verd)
  • kõhulahtisus
  • kõhukramp
  • köha või hingeldus
  • nohu
  • vesised silmad
  • sügelev nahalööve (sageli suuümbrus)
  • koolikud, imikutel

Eluohtlik reaktsioon

Anafülaksia on mõne minuti jooksul tekkiv allergiline reaktsioon, mis võib raskemal juhul lõppeda surmaga. Piimaallergia korral esineb seda harva. Sellegipoolest kehtib siingi rahvatarkus «pigem karta kui kahetseda». Kui sul või sinu lapsel tekkib piima juues allergiline reaktsioon, siis tuleks sellest kindlasti arstiga rääkida. Uuringud aitavad kinnitada piimaallergia diagnoosi, mis aitab tulevikus vältida potentsiaalseid eluohtlike reaktsioone. Reaktsioon võib vallanduda sekundite või minutite jooksul pärast allergeeniga kokkupuudet ja olla eluohtlik.

Märgid ja sümptomid tekivad kohe pärast piima tarbimist ja võivad olla järgmised:

  • rahutus, kuumatunne
  • naha punetus
  • laiaulatuslik kublaline lööve või üldine turse
  • keele ja kõri turse
  • hingamisraskus kuni hingamispuudulikkuseni
  • uimasus, iiveldus
  • kõhuvalu
  • raskematel juhtudel šoki tunnused

Riskifaktorid

Teatud tegurid võivad suurendada riski haigestuda piimaallergiasse:

  • Paljudel lastel, kellel esineb piimaallergiat, esineb ka teisi allergiaid. Sageli on aga piimaallergia välja arenenud esimesena.
  • Lastel, kellel esineb atoopilist dermatiiti, võib suurema tõenäolisusega välja kujuneda ka toiduallergia.
  • Toiduallergia tekkeoht suureneb, kui lapse ühel või mõlematel vanematel esineb toiduallergiat või muud tüüpi allergiat – nt heinapalavik, astma, lööve või ekseem.
  • Piimaallergia esineb sagedasemini lastel. Kasvades küpseb organismi seedimissüsteem ja keha, ning tõenäosus, et tekib reaktsioon piimale väheneb.

Enamik lapsi kasvab lõpuks piimaallergiast välja. Allergia muutub püsivamaks kõige tõenäolisemalt nendel lastel, kellel on veres kõrge lehmapiima antikehade hulk.

Laktoositalumatus ei ole piimaallergia

Piimaallergia korral inimene on ülitundlik piima valkainete suhtes. See on organismi ainevahetusehäire, mille põhjuseks on laktaasi puudulikkus. Laktaas on ensüüm, mis lõhustab soolestikus laktoosi ehk piimasuhkrut lihtsuhkruteks (glükoosiks ja galaktoosiks), et need saaksid osaleda ainevahetuses.

Kui laktaasi on vähe või pole seda üldse, ei ole võimalik piima suhkrut lagundada. Siis ei imendu piimasuhkur verre või imendub ainult osaliselt. Imendumata jäänud piimasuhkur liigub edasi jämesoolde, kus bakterid lõhustavad laktoosi gaasideks ja hapeteks. Tekkinud ühendid ärritavad soolt ning kutsuvad esile ebamugavustunde, kõhupuhituse ja -lahtisuse, kõhukorisemise ja -valu. Kuigi laktoositalumatus võib põhjustada suurt ebamugavust, ei ole see eluohtlik.

Toiduallergia korral aga tekib organismis immunoloogiline reaktsioon toidus sisaldavate valkude suhtes. Valgu sattumisel organismi võib vallandada allergiline reaktsioon, mis võib põhjustada sümptomeid kõigis elundkondades. Sümptomid võivad ulatuda kergest kuni eluohtlikuni.

Inimesel, kellel arst on diagnoositud lehmapiima allergia, tuleb rangelt vältida lehmapiima ning lehmapiimavalku sisaldavaid tooteid. Selleks, et kindlaks teha, kas toidukorvi minevates toodetes on piima, tuleb hoolega lugeda etiketti.

Rinnapiimatoidul olevatel imikutel, kellel esineb piimaallergiat, peaks piimavaba dieeti pidama ema. Samas peab ema piisavalt sööma, et rinnapiima tekiks lapsele piisavas koguses. Kui laps on kunstlikul toidul, tuleb tavaline piimasegu asendada spetsiaalselt allergia raviks ette nähtud toiduseguga.

Et vältida toite mis sisaldavad piima, on oluline lugeda toidupakendi infot. Kuigi tavaliselt on piim sildil märgitud, on kasulik teada, millist tüüpi toidud võivad suurema tõenäosusega sisaldada lehmapiima.

Piima leidub näiteks järgmistes söökides ja jookides:

  • või, piimarasv, rõõskkoor
  • pett
  • kaseiin
  • kaseiini hüdrolüsaat
  • kaseinaadid (kõigis vormides)
  • juust
  • kodujuust
  • koor
  • kohupiim
  • keedukreem
  • diatsetüül
  • ghee ehk selitatud või
  • laktalbumiin, laktalbumiini fosfaat
  • lactoferrin
  • piim (kõigis vormides, sealhulgas tihendatud, tuletis, kuiv, aurutatud, kitsepiim ja piim teistest loomadest, väherasvased, rasvavaba, pulber, valk, kooritud, tahked ained)
  • piimavalgu hüdrolüsaat
  • puding
  • hambapasta
  • laabikaseiin
  • hapukoor
  • vadakuvalgu hüdrolüsaat
  • jogurt

Piima võib üsna sageli leiduda ka neis toodetes:

  • küpsetised
  • karamellkommid
  • šokolaad
  • piimhappe juuretis ja muu piimhappebakterid
  • hot dog, viinerid
  • margariin
  • nisiin

Mõni ootamatu piimavalgu allikas:

  • Mõni tuunikalakonserv ja paljud teisedki toidud sisaldavad kaseiini-nimelist piimavalku.
  • Kaseiini võivad sisaldada ka lihatooted. Vaata kõik sildid hoolikalt üle.
  • Merekarpe leotatakse mõnikord piimas, et vähendada kalalõhna.
  • Paljudes restoranides kasutatakse toidule parema maitse andmiseks praadimisel võid.
  • Piimavalku sisaldab ka mõni ravim.

Loe täismahus artiklit veebilehelt Sinu Õde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles