Kui nina tilgub, kurk kipitab ja palavik piinab...

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viirushaiguste 
küüsis vaevleja: peab lihtsalt aja maha võtma ja piisavalt (taimeteed) jooma.
Viirushaiguste küüsis vaevleja: peab lihtsalt aja maha võtma ja piisavalt (taimeteed) jooma. Foto: Liis Treimann

...on tõenäoliselt tegemist kevadiste viirushaigustega. Kuidas nendega rinda pista, jagab nõuandeid Anne apteegi proviisor Mirjam Heinloo. «Tervist ei saa osta apteegist ega nõuda arsti käest, abi tuleb aga ikka küsida, kui vajadus tekib,» leiab ta.

Kuidas terve ja rõõmsana talvest kevadesse tulla? Muutused looduses peegelduvad ka inimeses – tekib kerge füsioloogiline «stress», mis viib ärrituvuse tõusu, allergiate ja väsimuse tekkeni. Lisaks löövad välja paljud kroonilised haigused ja inimesed on vastuvõtlikumad viirushaigustele, selgitab Heinloo.

«Raskem on neil, kes talve jooksul näiteks rohkelt tööd rassinud või dieete pidanud. Nii või teisiti on inimene kõige nõrgem veebruaris ja organismi toetamist enne kevadväsimust võiks alustada juba sel ajal. Oluline on tähelepanu pöörata nii ainevahetusele kui närvisüsteemile,» soovitab proviisor.

Stressirohke tööga inimesele sobib viirushaiguste ennetamiseks ja närvisüsteemi korrastamiseks kasutada B-grupi vitamiine, antioksüdante, magneesiumi preparaate, letsitiini.

Praegu on ka õige aeg lisada toidusedelisse näiteks idud ja rohelised võrsed – nendes on just see jõud, millest inimestel kevadel vajaka jääb. Kasuks tuleb õunaäädikas, mis korrastab nihkunud pH-taset. Kuna ainevahetus aktiveerub, siis maksa tööd toetavad võilill, artišokk, maarjaohakas, kalmus. Immuunsüsteemi aga näiteks kõrvenõges, põdrakanep, harilik mailane.

Omal kohal on ka punane päevakübar, kuid seda tuleks kasutada pigem lühemat aega, mitte pidevalt. Endiselt on populaarsed greibiseemneekstrakti ja C-vitamiini sisaldavad tooted. Külmetuse korral on võimalus esimese 24 tunni jooksul võimalikul haigusel «sabast kinni saada», kui teha kuuma jalavanni või juua kuuma ingveri- või raudrohuteed, mis paneb vere käima.

«Kui viirushaigus siiski tabab, on mõttekas mitte kohe palavikku alandada, vaid juua piisavalt, näiteks haput morssi, angervaksa- või pärnaõieteed, ja aeg maha võtta.

Palavik mobiliseerib organismi kõik jõud viirusega võitlema. Põdemise aeg peaks olema vähemalt kolm-neli päeva. Kaasnevate sümptomite leevendamiseks on apteegis valida vahendeid, mida apteeker saab konkreetsele inimesele soovitada,» nendib proviisor Heinloo ja lisab, et tähelepanelik tuleb olla laste palavikuga kulgevate haiguste puhul.

Eriti alla kahe aasta vanustel võib kergesti tekkida organismis vedelikupuudus. Kuni kuue kuu vanuse lapse palaviku korral aga tuleks kindlasti võtta ühendust arstiga. Sama kehtib ägedate allergiliste hingamisteede probleemide, pikaleveninud haiguse või raskendatud, vilistava hingamise puhul.

«Lastele tagab tugeva immuunsuse toetav keskkond, kindel rütm ja iga ilmaga õues liikumine,» nendib proviisor lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles