Taruvaigu kolm kasulikku omadust (1)

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kas oled proovinud mõru, spetsiifilise lõhna ja huvitava maitsega taruvaiku, mida kreeklased kasutasid juba antiikajal haiguste raviks? Apotheka apteeker Kerli Valge räägib, milliste tervisehädade korral on taruvaigust abi

Esmalt tasuks öelda, et need, kes on ülitundlikud mesilase nõelamise suhtes, peaksid taruvaigu tarbimisel olema ettevaatlikud. Ehkki neid inimesi, kes on taruvaigu suhtes allergilised, on inimkonnast vaevalt 3%, samal ajal kui meeallergiaga inimeste hulk on märksa suurem. Samuti on hea meeles pidada, et nagu ükskõik millise ravimi puhul, ei reageeri kõik inimesed taruvaigule ühtmoodi. Ent mille poolest on taruvaik hea?

1. Vitamiinid, vitamiinid, vitamiinid!

Teadlased on tuvastanud taruvaigus üle 300 ühendi, mille hulka kuuluvad paljud makro- ja mikroelemendid, antioksüdandid, peaaegu kõik vitamiinid ja asendamatud aminohapped. Palju on ka antibakteriaalsete omadustega orgaanilisi happeid, põletikuvastaseid aineid, biostimulaatoreid ja teisi bioaktiivseid aineid. Lisaks sisaldab taruvaik taimseid valke, palsameid, vaha, eeterlikke õlisid ning õietolmu. Kasulike omaduste tõttu lisatakse taruvaiku vitamiinidesse. Näiteks Yomi punase päevakübara ja taruvaigu vitamiinid turgutavad tervist ja sisaldavad ohtralt C-vitamiini. Eriti meeldivad need vitamiinid lastele, sest on apelsini-viinamarjamaitselised ja karukujulised.

2. Vajutab külmetushaigustele pidurit!

Taruvaigul on täheldatud palju häid omadusi, näiteks võib taruvaik aidata pidurdada põletikulisi protsesse, vähendada turseid ja alandada kolesterooli. Taruvaik võib piirata haigustekitajate arengut, soodustada haavade parandamist ning leevendada isegi valulikkust. Taruvaiku kutsutakse hellitavalt ka «looduslikuks antibiootikumiks», mida kasutatakse eelkõige tema antibakteriaalsete omaduste tõttu nina-, kurgu-, kõrva- ja hingamisteede vaevuste leevendamiseks. Ka kroonilise neelu- või ägeda kõripõletiku, limaskestade tursete ja köha korral kulub taruvaik marjaks ära. Kurguvalu korral tasub proovida näiteks Apropose taruvaigu pastille eeterlike õlidega, kurgu ja neelu kergemate vaevuste korral on abi Simmu kurgusiirupist, mis sisaldab kuusevõrseid ja taruvaiku. Palju kiidetakse ka Apropose taruvaigu kursuspreid ja Vipise taruvaigu-saialille õli. Lastele sobib hästi taruvaigu kurgusprei, mis on alkoholivaba ja meeldiva maitsega, samuti Apropose taruvaigu kurgutabletid.

Köha korral on abi Apropose eeterlike õlidega bronhisiirupist. Sama toimeainega toode on mõeldud ka lastele, sellele on lisatud päevakübarat.

3. Immuunsüsteemi tugevdaja

Taruvaik aitab aktiveerida rakkude arengut, stimuleerida kudede kasvu, regenereerimisprotsesse ja käivitada organismi kaitsejõu. Väga hästi maitseb näiteks Meveda mesi taruvaiguga, mis imendub hästi organismi ja toimib loodusliku antiseptikuna. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles