Värske avastus: oht, millest annab märku trennijärgne lihasvalu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valu on lihaste appihüüd, mis annab märku, et nüüd peaks puhkama.
Valu on lihaste appihüüd, mis annab märku, et nüüd peaks puhkama. Foto: Andriy Popov / Panther Media / Scanpix

Austraalia teadlaste värskest uuringust selgub, et lihasvalu on keha kaitsereaktsioon, mis takistab inimesel endale pärast kurnavat treeningut liiga tegemast.

Kuigi kurnava füüsilise pingutuse järel on lihasvalu tundnud kõik inimesed, ei ole siiani veel keegi põhjalikult välja selgitanud, mis taastumisprotsessis olevates lihasrakkudes täpselt toimub, kirjutab Nature Communications.

Austraalia teadlased uurisid, mis toimub inimeste reielihastes enne treeningut ning üks ja kaks ööpäeva pärast tehtud pingutust. Selgus, et lihastes tekkiv valu kaitseb neid – see on märguanne inimesele, et vigastuste oht on tavapärasest suurem ning tuleks puhata.

Kui inimene teeb tavapärasest rohkem trenni või ei ole seda üldse harjunud tegema, siis suureneb lihastes leiduva kaltsiumi kogus. Sellega suureneb ka vigastuste oht, mille vastu kehal on varuks oma nipid.

Esiteks aitavad kaltsiumi kogust lihastes vähendada neis leiduvad vakuoolide nimelised õõnsused, kuhu kaltsium koguneb. Teiseks edastavad lihased ajju ka hoiatussignaali, mis annab märku sellest, et nüüd on aeg puhata. Seda signaali tajumegi valuna. Kui vakuoolid on oma töö teinud, kaovad need järgmise pingutuseni.

Teadlased loodavad, et lihaste kaitsereaktsiooni põhjalik mõistmine aitab tulevikus ravida lihashaigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles