Meedikud asusid viimasel minutil oma palgatõusu päästma (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna meedikute palgakokkulepe jäi poliitilisel põhjusel sõlmimata, siis lubas töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski selleks varutud 24 miljonit haigekassal laiali jagada. Päev enne rahajagamist asusid meedikud oma palgatõusu päästma.

Tervishoiuvaldkonna töötajate ja tööandjate liidud sõlmisid täna (16.02) eelkokkuleppe, kinnitamaks, et poolte vahel selle aasta palganumbrites erimeelsusi ei ole, teatas arstide liit. Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa selgitas, et see kokkulepe sõlmiti, kuna vahepeal kõlasid väited, nagu ei saaks haigekassa nõukogu kollektiivleppe puudumise tõttu meedikute palka tõsta. «See eelkokkulepe võiks nüüd olla palgatõusu alus,» lisas Katrin Rehemaa.

Rehemaa kinnitusel ei näe meedikud praegu «erilisi takistusi peale tahtmise». Ta toonitas, et palganumbrite suurus lepiti kollektiivlepingu arutelu käigus ammu kokku. «Ka haigekassal on raha selleks olemas,» toonitas ta. Rehemaa lisas, et palgatõus sõltub kollektiivlepingu sõlmimisest, mis jäi poliitilistel põhjustel sõlmimata. Nimelt jäi kollektiivlepingu lisast välja säte suurendada statsionaarse eriarstiabi ravijuhtude arvu 2013. aasta tasemini.

«Me endiselt ei tagane sellest, et meil on vaja rahastamise ja haiglaravikriisi lahendamiseks garantiisid. Kollektiivlepingut enne kindlasti ei tule,» rääkis Rehemaa. Ta lisas, et palgatõusu kohustus tekib haiglajuhtidel ikkagi pärast kollektiivlepingu sõlmimist. «Kui oli jutt, et muidu pole alust palgakokkulepe komponente muuta, siis siin on teile nüüd see alus,» lisas Rehemaa.

Rehemaa sõnul on kokku lepitud palgatõusu numbreid aktsepteerinud nii haigekassa kui ka minister. 

«Kui nüüd peaks tulema teistsugune otsus, siis me ütleme, et teiega ei peagi mingid kokkulepped,» lisas ta.

Tervishoiutöötajad kirjutavad oma pöördumises, et eelkokkulepe annab selge aluse palgakomponentide tõstmiseks. Selles sisalduvad tunnitasud lepiti kokku juba lepitusmenetluses ja vajalik summa on haigekassa eelarves reserveeritud.

«Pooled on läbirääkimisi pidanud üle aasta ja jõudnud kollektiivlepingu põhipunktides kokkuleppele. Tervisevaldkonna töötajate ja tööandjate esindajate hinnangul oleks äärmiselt kahetsusväärne, kui pikaajalise töö tulemusel saavutatud kokkulepped ei leiaks riigipoolset toetust,» seisab nende avalduses. Meedikud leiavad, et eelkokkuleppe sõlmimine tõendab tervishoiutöötajate ja tööandjate soovi töötüli rahulikult lahendada. «Töörahu säilimine sõltub riigi ja haigekassa otsustest,» kinnitavad meedikute esindajad.

Eelkokkuleppele kirjutasid alla arstide liit, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit, õdede liit, haiglate liit, kiirabi liit ja perearstide selts.

Haigekassa nõukogu hakkab reedel arutama, mis saab meedikute palgatõusuks eelarves olevast ligi 24 miljonist eurost.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles