Galerii: tuttuus buss võttis palju läbi elanud Antsul silmad veele (3)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vähist ja halvatusest võitu saanud Põlvamaa mees Ants Väärsi sai tänu lahketele annetajatele vana invabussi asemel uhiuue sõiduki, millega ta lubab ka tulevikus inimestele appi tõtata.

Pärast tervenemist otsustas pensionist elav Ants, et hakkab aitama raskelt haigeid, puudega ja vanu inimesi, kelle on tarvis sõita arsti juurde. Seda on ta 2012. aasta novembrist teinud võimalikult soodsalt ja ise töötasu saamata. Kui Antsu vana buss, millega ta seni inimesi vedas, katki minema hakkas, algatas ta Heade Uudiste portaali haldaja Monika Kuzmina abil heategevusliku kampaania «Aitame Antsul Aidata». Täna jõudis üle aasta kestnud kampaania õnneliku lõpuni – Ants sai kätte Volkswagen Transporteri.

Tuttuuel bussil on Antsu sõnul olemas kõik inimeste abistamiseks vajalik. «Saan nüüd inimesed sisuliselt voodist voodisse viia,» rääkis Ants. «Kui inimestel on vaja, siis on mul peal kanderaam, ratastool ja tõstuk. Kõik võimalused on olemas. Inimene ei pea enam vaeva nägema, et ta peab maast peale saama.»

Meister iga asja peale

Nooremana oli Ants autojuht, kinomehaanik ja tegi ka varustustööd. Mehe sõnul võib julgelt öelda, et ta oli meister iga asja peale. Kuid siis jäi Ants haigeks. 1999. aastal tuvastati Antsul töövõimetus ja 2002. aastal jäi ta ratastooli.

Antsul õnnestus ratastoolist taas püsti tõusta, kuid siis avastati tal seitsme aasta eest vähk. «Käisin 40 korda kiiritamas ja sain vähist lahti,» rääkis Ants, kes nüüd käib iga kuu arsti juures. «Arst ütleb, et sa ei ole haigusest jagu saanud, aga kõik on kontrolli all,» selgitas mees. Ta lisas, et aeg-ajalt on tal ikka «küürutamisega» probleeme ja väga pikki, 12-tunniseid tööpäevi ta enam teha ka ei jõua, kuid muidu on kõik hästi ja inimeste aitamisega kavatseb ta kindlasti jätkata. «Näen, et vanajumal on mind omaks võtnud. Nüüd olen temaga sina peal ja pean rahvale hea olema, sest muidu mina ei ole enam mina,» arvas ta.

Lisaks inimeste aitamisele on Ants ka isa ja vanaisa. «Mul on kaks tütart ja viis lapselast, elukaaslasel on poeg ja tütar ning samuti viis lapselast. Pühade ajal tulevad nad mulle külla ja siis teen neile uue bussiga sõidu ka ära,» rääkis ta rõõmsalt.

103-aastane daam

Kõige noorem Antsu klient on olnud 13-päevane beebi ja kõige vanem 103-aastane eakas daam. Just praeguseks siit ilmast lahkunud eakas naine on Antsul eriti hästi meelde jäänud. «Ta oli vist ainus klient, kellel ei olnud kunagi vaja arsti juurde minna. Ta oli Siberis käinud ja elu näinud. Temal oli vaja hoopis Jumala abi. Viisin teda kirikusse ja surnuaiale,» rääkis Ants. Oma piskust leidis daam Antsu sõnul ka mitu korda raha suuremat sorti annetuse tegemiseks, mistõttu Ants sõidutas naist tasuta.

Teistelt on Ants võtnud sõidu eest 20 senti kilomeetri kohta. Põlvas toetab tema ettevõtmist ka vald, kes maksab poole juurde. Selle rahaga on mees seni sõidu jaoks vajalikku bensiini ostnud ja ka autole vajalikud hooldustööde eest tasunud. Oma töö eest palka Ants seni saanud ei ole. Ta loodab, et kui kõik hästi läheb, hakkab ta tulevikus tööga ka pensionile lisa teenima, kuid kui seda ei juhtu, siis polevat ka midagi katki.

Ants tõdes, et kommikarpe on talle ikka päris sageli toodud. «Ma ikka ütlen, et kas on mõtet, kas ma veel väike olen või,» naeris Ants. Kui keegi aga raha pakub, siis seda ta enda sõnul vastu ei võta, vaid palub teha ettevõttele annetuse, mis aitab uue bussi eest maksta või tulevikus ka midagi vajalikku osta. 

Kokku on mees inimesi abistamas käinud ligikaudu 1400 korral. Mõned inimesed on abi vajanud üks kord, mõned mitu. Kuus aitab mees ligikaudu 30–40 abivajajat. Ta tõdes, et rohkem ta ei jõuaks, sest tervis hakkaks tõrkuma. « Olen taksojuht, saatja ja nõustaja korraga ja see võtab päris palju aega. Varem tegin küll ka tööpäevi, mil ärkasin hommikul kell neli ja magama sain öösel kell 12, aga nüüd hakkan vanaks jääma ja ei jõua enam nii palju,» rääkis ta.

Ants avaldas lootust, et uue autoga ei ole tal enam tarvis kuigi palju jõudu kasutada. «Mu jämedus on küllalt suur. Ma ei mahugi sinna ukse vahele, aga nüüd ma mahun tagant kõiki asju tegema. Mul on niivõrd hea meel, et pisar tuleb ka silma,» rääkis ta kerge värinaga hääles.

Trepist üles roniv kanderaam

Üht-teist on Antsul enda sõnul veel vaja ka. Kampaania  käigus koguti vajaminevast 40 000 eurost 32 000. Ülejäänu andis Antsule tema sõnul intressideta võlgu üks lahke inimene, kellele tuleb see summa tagasi maksta kolme aasta jooksul ja ka selles ettevõtmises loodab Ants heade annetajate abile.

Peale selle tahaks mees endale uut korralikku kanderaami, millega inimesi vedada, kuid raam, millest ta unistab, on liiga kallis ja pealegi ei sobiks see Eesti oludesse. Kõige kallim, Ameerika Ühendriikides toodetava kanderaami hinnapakkumine oli Antsu sõnul 38 000 eurot. «See kanderaam kõnniks ka esimesele korrusele trepist üles ja läheks üle ka umbes 1,2 meetri kõrgusest aiast, aga sellised kanderaamid on liiga pikad ja laiad. Ameerika majad on laiemad, aga meie trepikojad 2,3-meetrise raami jaoks liiga kitsad,» rääkis Anst. Ta lisas, et selline kanderaam kaalub 250 kilogrammi. «See sobiks ainult asfaldil käimiseks, maakohas, kus on kruusateed ja muruplats, vajuks see maa sisse,» ütles ta.

Seetõttu tahaks Ants endale sellist kanderaami, nagu on kiirabil, aga jalad võiks kanderaam elektriga ise üles tõsta ja alla lasta. Selline raam maksaks mehe sõnul 8000–13000 eurot ja ühel heal päeval loodab Ants selle annetajate abiga endale ka saada.

Palju lahkeid annetajaid

Annetajaid on Antsul enda sõnul olnud nii palju, et kõiki kokku lugeda ei jõuagi. Näiteks korraldas heategevusliku etenduse Jan Uuspõld ja aidanud on ka mitu ansamblit, Volkswagen, Tallinna linnavalitsus, kohalikud omavalitsused, kolm riigikogu liiget, Paide fitness festival ja daamid, kes müüsid tee ääres kodusaadusi, et Antsule raha koguda. Summad ei ole küll alati olnud suured, kuid südame on need Antsul tema sõnul soojaks teinud küll.   

Väga palju abi on Antsul enda sõnul olnud ka Kuzminast ja Heade Uudiste meeskonnast ning Arno Kaeramaast, kelle poole Ants abipalvega rohkem kui aasta eest pöördus. Kaeramaa edastas Antsu soovi uue bussi saamiseks paljudele inimestele ja Heade Uudiste meeskond otsustaski talle kampaaniaga appi tulla.

Antsu sõnul on Eesti inimesed üldiselt helde südamega, kuid on ka neid, kes on natuke kadeda. «Ega kõigile ka päris ei meeldi, et Antsule antakse nüüd uus auto. Taksojuhid on näiteks küsinud, et miks sina saad uue auto ja meie mitte, aga eks sellega tule leppida. Ühtegi halba sõna mulle keegi vähemalt avalikult öelnud ei ole,» rääkis ta.

Mis vanasse bussi puutub, siis seda Ants maha müüa ei kavatse, sest selle eest ei saaks ta enda sõnul üle 1500 euro, kuid vahel on tarvis ka asendusautot. «Mul läksid vahepeal korraga katki nii takso kui ka kiirabiauto. Vedasin siis kaks nädalat inimesi isikliku autoga, ega midagi üle ei jäänud,» rääkis ta.

Antsu tegevuse toeks saab helistada telefonil 900 6677, annetades kümme eurot või teha ülekanne OÜ Antsu Takso arveldusarvele EE611010220241726227, annetades enda jaoks sobiva summa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles