Kas ööund on võimalik magada 40-minutiliste tsüklitena?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste krigistamist seostatakse suurenenud ärevusega, madala stressitaluvusega, ning rahutute jalgade sündroomiga.
Hammaste krigistamist seostatakse suurenenud ärevusega, madala stressitaluvusega, ning rahutute jalgade sündroomiga. Foto: SCANPIX

Kuidas mõjub tsükliline magamine inimese tervisele ja kas seda on ohutu harrastada ka igapäevaelus? Uneekspertide hinnangul on see ohtlik ja tervistkahjustav, kuid võimalik.

Unenõustaja Kene Vernik toonitab, et polüfaasilist und ei soovita ükski unemeditsiini spetsialist, aga kui teiseks valikuks on mittemagamine, siis tuleb valida polüfaasiline uneplaan, kirjutas ERR. Tuntuim neist on Ubermani plaan, mille käigus magatakse und 20 minutiliste uinakutena, mis korduvad kuni kaheksa korda ööpäevas – see teeb kokku kaks kuni kolm tundi und ööpäevas.

Tartu ülikooli unelektor Marlit Veldi kinnitab, et uni on üks inimese põhivajadustest ning magamata suudab inimese organism funktsioneerida kuni kolm nädalat, enne kui elundid ükshaaval tegevuse lõpetavad.

Nii Vernik kui Veldi rõhutavad aga lühiajaliste uinakute tähtsust igapäevase nelja- kuni kaheksatunnise põhiune täiendusena. Lühikesi kuni 20 minutilisi uinakuid nimetatakse powernap’ideks ja selle ajaga inimene sügavasse unne ei jõua, kuid tunneb pärast ärkamist kerget kosutust.

Loe täispikka lugu ERRist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles