Krilliõli – üks parimaid oomega-3 rasvhapete allikaid

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Oomega-3 rasvhapped on vajalikud igas vanuses inimestele, avaldades head mõju nii ajule, närvisüsteemile aga ka südame- ja veresoonkonna haiguste ning isegi vananemisilmingute vastu.

Oomega-3-rasvhappeid uurinud teadlased on kahel korral võitnud Nobeli meditsiinipreemia, samuti on avaldatud uuringutulemusi sellest, kuidas nende inimeste rakud, kelle organismis on oomega-3-rasvhappeid suures koguses, vananevad 65% aeglasemalt kui madala oomega-3 tasemega inimestel.

Ainsaks oomega-3 allikaks on toit, sest keha ise neid asendamatuid rasvhappeid ei tooda. Kõige rohkem leidub oomega-3-rasvhappeid rasvastes külmaveekalades. Ent kalad võivad paraku sisaldada dioksiide ja raskmetalle. Saastatus mõjutab ka kohalikku kala – hiljutine Läänemere kala saastatusest tõi välja, et kõik 70 lõhe ja 60 angerja proovi olid saastunud, sealhulgas leiti igast proovist jälgi antipüreenist, mida kasutatakse kodumasinates ja elektroonikaseadmetes nende isesüttimise vältimiseks. Selle aine igasugune tase organismis võib olla ohtlik eeskätt just selle kantserogeense toime tõttu!

Oomega-3 puudusele kehas võib viidata kuiv nahk, kananahka meenutavad moodustised õlgadel, pragunevad sõrmeotsad, kõõm, küünte kahvatu värvus, küünte aeglane kasv, silmade kuivus, kuivustunne suus, isu rasvase toidu järele, jäigad või valusad liigesed. Selleks, et organismis oleks piisavalt oomega-3 varusid, on soovitatav tarbida minimaalselt kaks korda nädalas 170 g kalarasva. Paraku näitavad uuringud näitavad, et me ei tarbi isegi seda vähest hädavajalikku kogust. Õnneks saab oomega-3 varusid täiendada ka toidulisandi abil.

Oomega-3 toidulisandeid on erinevaid

Apteegist leiab oomega-3 riiulitelt erinevaid tooteid – näiteks kalaõlisid ja ka krilliõlisid. Mis neil vahet on?

Antarktika krilli organismi satuvad oomega-3-rasvhapped mikrovetikatest, mis on krilli peamiseks toiduks. Krilli eluiga on umbes 2–6 aastat, ning kuna oma lühikese elu jooksul ei jõua krill endasse kemikaale koguda, on krillidest saadud oomega-3-rasvhapped loomulikult puhtad.

Inimese tervisele kõige kasulikum krilliõli omadus on selle eriline struktuur ehk oomega -3-rasvhapete ainulaadne paiknemisviis. Seda struktuurset erinevust on võimalik näha, kui segada krilliõli klaasis vees. Krilliõli lahustub vees, kalaõli aga jääb veepinnale ujuma. Lahustuvus näitab, et krilliõlil on ka organismis parem imenduvus.

Krilliõli erineb kalaõlist ka visuaalselt – see on kuninglikku roosat värvi. Sellise värvuse annab astaksantiin – looduslik karotenoid, mida krill saab mikrovetikaid süües. Erinevalt kalaõlist, millele rääsumise takistamiseks lisatakse E- või C-vitamiini, hoiab krilliõli rääsumast loomulikul moel astaksantiin.

LYL krilliõli sarja toodetes kasutatakse ainult maailma puhtaimatest vetest püütud krillide õli. Nendes on rohkesti asendamatuid oomega-3-rasvhappeid EPA ja DHA ja just sellises koguses astaksantiini, mis takistab toote võimalikku rääsumist. Seni on krilliõli ainsaks oomega-3 tooteks maailmas, mille päritolu on 100% tuvastatav – täielikult teadaolev püügikoht, Antarktika 48. sektor.

LYL krilliõli sobib eriti hästi inimestele, kes siiani on loobunud oomega-3-rasvhapete tarbimisest spetsiifilise lõhna ja merelise järelmaitse tõttu. Krilliõli fosfolipiidid ei tekita ebameeldivaid röhitsusi, mis on sagedased pärast tavalise kalaõli tarbimist.

LYL krilliõli Winter on hea võimalus täiendada korraga nii oma oomega-3 kui D-vitamiini varusid, mida on Eesti päikesevaese kliima tõttu vaja niikuinii aastaringselt toidulisandina tarbida.

Seenioritele

Krilliõlis sisalduvad oomega-3-rasvhapped vähendavad tõhusalt südamehaiguste riski, mõjutades soodsalt vere lipiidide triglütseriidide taset ja aitavad hoida vererõhu normaalsena. Kliinilised uuringud on näidanud, et 300 mg krilliõli vähendab märgatavalt valuaistinguid, jäikust ja funktsionaalseid häireid juba seitsme päevaga.

Lastele

Igas sekundis tekib kuni 2 miljonit uut närvi sünapsi. Lapse aju mass ja kuju saavutab maksimumi juba 5-aastaselt ning rohkem see ei muutu. Kõige võimsam areng toimub selles aju osas, mis vastab emotsioonidele, kõnele ja abstraktsele mõtlemisele. Oomega-3 on vajalik uute närvide ja nägemise arenguks 365 päeva aastas ja 24 tundi ööpäevas. Kasvuperioodil on oomega-3-rasvhapped väga suure tähtsusega.

Maitsvaim võimalus krilliõli võtmiseks on tarbida LYL krilliõli želeekarukesi. Karukeste koostises on krilliõli oomega-3-fosfolipiidid ja astaksantiin ning neile ei ole lisatud muid vitamiine, et võimaldada igas karukeses maksimaalne kogus oomega-3-rasvhappeid. 100% toote maitse testimisel osalenud lastest leidis, et toode on maitsev ja söödav. Koostises on kasulik steeviasuhkur, mis ei kahjusta hambaid.

Naistele

Nahk on ainuke inimese organ, mis on võimeline võtma toitained nii seest- kui ka väljastpoolt. Ainult seespidiselt tarbitavad ained toimetatakse verega igasse keharakku. Oomega-3 parandab naha, küünte ja juuste tervist ning aeglustab keha vananemisprotsessi. Krilliõli aitab vähendada ka premenstruaalseid vaevuseid ning kehakaalu. LYL krilliõli sarjast leiab ka LYL krilliõli B Active preparaadi, mille koostist on täiendatud kuue kõige sagedamini puuduoleva B-grupi vitamiiniga – B2, koliin, B6, biotiin, foolhape ja B12. Need vitamiinid on vajalikud juustele, küüntele, nahale, närvidele, energia jaoks ja ainevahetusele. B-grupi vitamiinide puudus tekib juhul, kui igapäevane menüü koosneb peamiselt valgest saiast, pastast, valgest riisist ja muudest valgest jahust toodetest.

Meestele

Meeste suremus südame- ja veresoonkonna haigustesse on kõrge ja see on üks peamiseid põhjuseid meeste suremuses. Seejuures on huvitav, et meeste erektsioonihäirete põhjuseks on südamehaigused. Impotentsus on üks levinumaid meeste seksuaalprobleeme, mis võib ilmneda südamehaiguste eelseisundina ning samuti ka tagajärjena. Oomega-3-rasvhapped on tõhusad südamehaiguste riski vähendamiseks, avaldades soodsat mõju koleseteroolile, vererõhule ja südametalitlusele ning samuti parandavad need rasvade ainevahetust ja alandavad kehakaalu. LYL krilliõli tuleks võtta kuni kaks kapslit päevas enne sööki. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles