Lugeja küsib: kas pähklid ja seemned on ka tegelikult kasulikud?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toorsalti sisse võiks panna nii pähkleid ja seemneid kui ka sortsukese õli.
Toorsalti sisse võiks panna nii pähkleid ja seemneid kui ka sortsukese õli. Foto: Ivan Mateev / Panther Media / Scanpix

«Kas pähklid ja seemned on ka tegelikult ajutegevusele kasulikud, nagu väidetakse või on see müüt? Kui need on kasulikud, siis millega neid koos süüa tasuks, et mõju oleks parim? Kas neid võiks näiteks salatisse lisada ja kas sinna peaks sel juhul panema ka õli?» küsib lugeja.

Vastab toitumisnõustaja Ketlin Jaani.

Pähklid ja seemned on head taimse valgu ning polüküllastumata rasvhapete allikad. Koos puuviljadega on neid hea süüa sellepärast, et need aitavad stabiliseerida veresuhkrukõikumist, mida puuviljade – eriti magusate puuviljade – söömine paratamatult esile kutsub.

Salatisse võiks pähkleid ja seemneid lisada küll. Õli lisamine pole seemnete ja pähklite seisukohalt küll oluline, kuid salati teistes komponentides võib leiduda ka näiteks A-, D-, E- ja K-vitamiine, mis on rasvlahustuvad. Üldiselt sobivad pähklid ja seemned lisamiseks ka muudesse toitudesse, mis ei ole väga kuumad. Kuuma käes kipuvad neis sisalduvad oomega-3 rasvhapped kergesti rääsuma ja teevad kasu asemel tervisele hoopis kahju. Rääsunud õli tekitab kehas oksüdatiivset stressi, millega toimetulek on kehale jällegi lisakoormus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles