Soojamaareis võib ravimite ainevahetust kiirendada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rand.
Rand. Foto: SCANPIX

Päikese mõjul nahas toodetav D-vitamiin muudab maksa kaudu toimuva ravimite ainevahetuse kiiremaks.

Juba mõnda aega teavad füsioloogid, et inimkehas toodetud D-vitamiini kogus mõjutab maksa ensüümi CYP3A4 aktiivsust. Erik Eliasson Rootsi Karolinska instituudist uuris, kuidas muutub selle maksaensüümi abil metaboliseeruvate ravimite kontsentratsioon veres suvel ja talvel, kirjutas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Uurimise all olid immunosupressandid – ravimid, mida inimesed tarvitavad pärast elundisiirdamist, et vältida äratõukereaktsiooni.

Kümne aasta jooksul kogus Eliasson koos oma abilistega vereproove 6000 inimeselt, kes tarvitasid immuunsust pärssivaid ravimeid. Uurijad võrdlesid ravimi kontsentratsiooni ja D-vitamiini kontsentratsiooni muutumist  kehas.

Ajakirjas Drug Metabolism and Disposition ilmunud artiklis avaldasid Rootsi teadlased, et  osade CYP3A4 abil metaboliseeruvate ravimite tase vereproovides oli suvekuudel kuni 17 protsenti madalam.  Samalaadsel ravimil, mille lagunemiseks on vaja üht teist ensüümi sellist muutust ei täheldatud. 

Eliassoni väitel vajavad kasutatud analüüsimeetodid veel täiustamist, kuid esialgsed tulemused lubavad arvata, et mõne ravimi puhul võivad päikesenautijad vajada suuremaid annuseid.

Selline teadmine aitab arstidel ravimeid määrata patsientidele, kes veedavad osa aastast soojemas kliimavöötmes. Samuti peab võimalike mõjudega arvestama piirkondades, kus päikesekiirguse hulk on aasta lõikes väga erinev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles