Saage tuttavaks: Eesti kõige tublimad tervisedendajad 2017

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene rida vasakult paremale: Peeter Rehema, Olesya Zdobnykh, Tatjana Laadi, Jevgeni Ossinovski, Varje Ojala-Toos, Annela Floren, Ingrid Purge.

 Teine rida vasakult paremale:

Elar Sarik, Elmo Krumm, Katrin Satsi, Toomas Kask, Avo Kiir, Elari Hiis, Anu Vares, Kaspar Taimsoo
Esimene rida vasakult paremale: Peeter Rehema, Olesya Zdobnykh, Tatjana Laadi, Jevgeni Ossinovski, Varje Ojala-Toos, Annela Floren, Ingrid Purge. Teine rida vasakult paremale: Elar Sarik, Elmo Krumm, Katrin Satsi, Toomas Kask, Avo Kiir, Elari Hiis, Anu Vares, Kaspar Taimsoo Foto: Olev Mihkelmaa

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski  tänas  rahvatervise valdkonda panustanud inimesi igast Eesti maakonnast.

Sel korral tunnustas tervise- ja tööminister inimesi, kes on oma igapäevatööga või selle kõrvalt aidanud vähendada alkoholikahjusid.

Ministri tunnustuse osaliseks said sel korral järgmised innukad tervisedendajad.

Harjumaa – Riina Raudne

Riina Raudne on Terve Eesti Sihtasutuse asutaja. 2006. aastal võitis ta Heateo Sihtasutuse korraldatud sotsiaalse ettevõtja konkursi ideega kaasata erasektor stigmatiseeritud terviseteemade lahendamisse.

Raudne on töötanud siseministeeriumis, kus juhtis uimastipoliitika valitsuskomisjoni ja veenis valitsust investeerima enam tõenduspõhisesse ennetusse. 2010. aastal sai Terve Eesti SA nii-öelda uueks suureks teemaks alkoholi liigtarbimine – kuidas inimesed meie kultuuriruumis kannatavad nii kinnistunud suhtlemistavade kui ka oskuste vähesuse tõttu. Raudse sõnul on üheks lahenduseks suurem sotsiaalne õiglus poliitilisel tasandil ja paremad eluoskused isiklikul pinnal. Ta on algatanud sotsiaalse liikumise «Joome poole vähem!».

Terve Eesti SA projektiks on «Teomeeter», rakendus, mis mõõdab ka alkoholiga seonduvalt väikeste tegude suurt mõju. Rahvatervise alase pädevuse suurendamine Eesti paikkondades on samuti projekt, mis on seotud alkoholipoliitikaga kohalikul tasandil. Muuhulgas pakutakse koolitusi-vestlusringe erinevatele sihtrühmadele alkoholisõltumatuse ja huvikaitse teemadel. 2014. aastast keskendubki Terve Eesti SA alkoholisõltumatusele.

Hiiumaa – Ingrid Purge

Ingrid Purge on panustanud alkoholikahjude vähendamisse paikkonnas nii igapäevatööd tehes, projektipõhiselt kui vabatahtlikuna. Tema elutöö on alkoholisõltuvuses inimeste aitamine. Ingrid on juhtinud Hiiumaa Samaaria turvakodu üle  20 aasta, kus ta hoolitses  alkoholisõltlaste eest, kes tööteraapia ja hingehoiu abil püüdlevad kaine eluviisi säilitamise poole.

Purge on sisukaks koostööpartneriks Hiiumaa töötukassale. Tänu tema suurele hingele on töötukassa saanud aidata väga paljusid nii alkoholiprobleemidega kui pikaajalisi kliente läbi tööpraktika ja palgatoetuse. Tunnustajate arvates võib Purge puhul alati kindel olla, et ta on valmis aitama ja ei karda võimalikke probleeme keeruliste klientidega.

Purge osales aktiivselt Hiiu maakonna alkoholikäitlejate ümarlaual 01.06.2016 Hiiu maavalitsuses. 17.06.2016 algatas ta Hiiumaal avaliku foorumi teemal «Alkoholist Hiiumaal –otse», kaasates päästeametit, politsei-ja piirivalveametit, töötukassat, Hiiumaa haiglat,  maavalitsust, omavalitsusi, ohvriabitöötajat, naiste tugikeskuse esindajat, noorsootöötajaid ja ajakirjandust.

Ida-Virumaa – Avo Kiir

Avo Kiir on kauaaegse Ida-Virumaa tervisenõukogu liikmena aktiivselt aidanud kaasa maakonna elanike terviseteadlikkuse tõstmisele ja tervisekäitumisele suunatud projektide elluviimisele. Ta on kõigile eeskujuks tervisliku ja aktiivse, sportliku eluviisiga, kaasates võimalikult paljusid erinevas eas inimesi terviseradadele tegelema erinevate liikumisviisidega.

Igapäevases töös koguduse vaimulikuna aitab kaasa harjumuseks saanud pahedest loobumisele ja ebatervete harjumuste ennetamisele. Ta on inimene, kes teeb palju ja jõuab palju.

Jõgevamaa – Elmo Krumm

Elmo Krumm on energiline Pisisaare spordikeskuse juhataja, kes rikastab Pajusi valla ning ümbruskaudsete valdade spordielu, tuues Jõgevamaale uusi, huvitavaid treeninguid ja treenereid (Fitness Weekend; erinevad küladevahelised pallivõistlused jne).

Lisaks korraldab Krumm alates 2014. a suviti Põltsamaal FitGames harrastussportlastele mõeldud rahvaspordiüritust ja 2016. aasta suvest Pajusi Mudajooksu ja Pajusi Minitriatloni, et luua Pajusi valla inimestele suviseid rahvaspordiüritusi, kus koos ühiselt tervist edendada.

Elmo Krumm on tunnustajate sõnul koos Pisisaare spordikeskusega toonud Jõgevamaale uue sportliku hingamise, pakkudes jõukohaseid liikumisvõimalusi kõigile. Elmo on viinud Jõgevamaa taas Eesti kaardile läbi spordiürituste, kuhu tulevad osalejad kokku üle terve Eesti. Luues armastust ning kirge liikumise vastu parandab Elmo Krumm kogu Jõgevamaa tervist ning heaolu ning on üritusi korraldades vältinud alkoholi tarbimise võimalusi.

Eriti tänuväärne on asjaolu, et korraldatud üritustel on alati mõeldud ka lastele, mis loob uue võimaluse – minna ja sportida kogu perega ning õpetada lapsi juba varakult sporti ja liikumist armastama ning harrastama. Eestil on suur mure. meie noored ei liigu piisavalt ning alustavad alkoholi tarbimist varakult.

Järvamaa – Olesya Zdobnykh

Zdobnykh on nõustaja, kaine alkohoolik ning elav näide sellest, kuidas on võimalik elada täisväärtuslikku elu ilma sõltuvust tekitavate aineteta. Ta on alkoholi ja narkootikumideta elanud nüüdseks neli aastat. Selle asemel on ta tegelenud alkoholikahjude vähendamisega maakonnas. Zdobnykh näeb probleemi ja selle põhjuseid tervikuna – alkoholism, narkomaania ja HIV ning on andnud oma panuse sõltlaste nõustamiseks.

Ta on jaganud AA-infot koosolekute kohta Paide linnavalitsuse sotsiaalosakonnas ja sotsiaalkeskuses ning edastanud infot ning teavitanud AA rühma toimimisest Paides. Ta on külastanud Paide politseijaoskonda, et edastada teavet ning soodustada koostööd politseinike ja Paide AA grupi vahel. Politseinikud on samuti külastanud Paide AA rühma koosolekut ning veendunud selle programmi tõhususes. Zdobnykh on käinud vähemalt üht ema ja tema alkohoolikust teismelist poega kodus nõustamas. Selle külaskäigu tulemusena tuli noormees AA-koosolekule.

Zdobnykh osaleb mitmes alko- ja narkovastastes programmis Tallinnas ja Viljandis, tehes tihedat koostööd dr Nelli Kalikovaga. Peale selle on ta usin õppija Paide täiskasvanute gümnaasiumis, kus ta on samuti teinud alkoholi kuritarvitamisega kaasnevate kahjude osas selgitustööd ning jaganud infot.

Ta on tunnustajate sõnul väga energiline, innovaatiline, ettevõtlik isiksus, kes haarab kinni igast võimalusest, et jõuda alkohoolikuteni ja neile erinevaid tugiprogramme pakkuda.

Läänemaa – Varje Ojala-Toos

Ojala-Toos on Lihula vallavanem ja visionäär, kelle kohta kehtib lause, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Tema eestvedamisel on tõestatud, et ka väikesed vallad suudavad areneda, kui on olemas piisavalt õhinpõhiseid inimesi ning tarmukaid eestvedajaid.

Just Ojala-Toos avatus kõigele uuele ning võime kaasata isemõtlevaid, kompetentseid, rõõmsaid ja innovaatilisi inimesi, on põhjus, miks Lihula vald on viimastel aastatel arenenud ja silma paistnud rohkem, kui mõni teine. Paljud projektid ettevõtjatega, vabatahtlikega, MTÜdega, on teoks saanud Lihulas just seetõttu, et neid on vallavanema eestvedamisel hästi vastu võetud. Kõik ideed, mis aitavad arendada valda ja laiemalt ka Lääne piirkonda, on saanud tugevat toetust.

Lääne-Virumaa – Annela Floren

Floren on heade teadmiste ning praktiliste kogemustega politsei-ja piirivalveameti Ida prefektuuri teabebüroo vanemkorrakaitseametnik. Ta on aktiivne Lääne-Viru tervisenõukogu liige, kes panustab alati nii nõu kui jõuga erinevatesse ettevõtmistesse.

Floren koolitab aastas sadu õpilasi ja täiskasvanuid alkoholi liigtarvitamise ja narkoteemadel, on hinnatud lektor koolitustel ja konverentsidel, aitab vedada maakonnaüleseid ohutuspäevi, nõustab noortekampasid. Läbi infokogumise ja erinevate ametkondade kaasamise ja sekkumiste, on lahendanud positiivselt rohkelt keerulisi juhtumeid. 

Põlvamaa – Katrin Satsi

Katrin Satsi on , PPA Lõuna Prefektuuri Põlva politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse piirkonnavanem. Tema südameasjaks on juba aastaid olnud tegeleda noorte ja nende riskikäitumise ennetamisega. Koostöös erinevate võrgustike ja valdkonna liikmetega on ta Põlvamaa noorte heaks palju teinud. Satsi teeb teavitustööd noortele alkoholi ja narkootikumide kahjulikkusest ning toetab vanemaid lastega seotud probleemide märkamisel.

Ennetustöö käigus viib ta läbi temaatilisi loenguid ja seminare koolitundides, teabepäevadel, pere-, õppe-ja ohutuspäevadel, laagrites. Tema loengud tuginevad kogemustele, praktilistele näidetele ning osalejate aktiivsele kaasamisele grupivestlustesse ja tegevustesse.

Lisaks teoreetilistele teadmistele võib tuua ühe praktilise koostöönäite Räpina ühisgümnaasiumi ja Räpina konstaablijaoskonna vahel. Kaheteistkümne aastaga on traditsiooniks kujunenud «rebaste ristimisel» tõotuse andmine käituda seaduskuulekalt. Katrin kaasab tihti erinevatesse tegevustesse oma häid ja tegusaid kolleege ning on eeskujuks abipolitseinikele.

Töös noortega lähtub Satsi mõtteviisist, et eksimuste korral ei pea esmane meetod olema karistamine. Oluline on mõista noort ja seda, mis on tema käitumise põhjuseks.

Satsi on Põlva Maavalitsuse alaealiste komisjoni liige, osaleb aktiivselt ja pühendunult komisjoni töös. Tema tööpäevad kestavad tihti hilisõhtuni, sest tema soov ja tahe on panustada inimeste turvalise keskkonna ja tervise nimel. Satsi on kõnniürituse «Helkuriga sõbraks» üks eestvedajaid.

Katrin on alates 2009. aastast MTÜ Räpina Korrakaitse asutaja ja juhatuse liige ning 2016. aastast kuulub Eesti Punase Risti Põlvamaa seltsi koosseisu. Lisaks ennetustegevusele on Katrin tervislike eluviiside propageerija, osaledes erinevatel tervisespordiüritustel ja agiteerides oma tuttavaid kaasa lööma kepikõnni-, jooksu-, rattaüritustel jne. 

Pärnumaa – Toomas Kask

Toomas Kask on Pärnumaa laste ja noorte vaimse tervise keskuse projektijuht. Tema eestvedamisel taotleti 2014. aastal rahalisi ressursse, et Pärnumaale luua üks kolmest Eestis tegutsevast regionaalsest laste ja noorte vaimse tervise keskusest.

Kase juhtimisel koostati keskuse kontseptsioon, tegevuste kava, komplekteeriti spetsialistidest tegus meeskond. Keskus omab koordineerivat rolli nii maakonna kui regiooni laste vaimse tervise kujundamises, jälgimises, toetamises ja parandamises koostöös paljude noortega tegelevate institutsioonidega.

Pärnumaa laste ja noorte vaimse tervise keskuse loomise eesmärkideks olid laste ja noorte vaimse tervise teenuste arendamine ja kättesaadavuse suurendamine, samuti laste vaimse tervise probleemide ennetamine ja suurem teadvustamine ühiskonnas.

Raplamaa – Elari Hiis

Elari Hiis on Käru vallavanem ja Raplamaa omavalitsuste liidu juhatuse aseesimees. Ta on poliitik, kes seisab oma maakonna inimeste tervise eest, toetades tervisedenduse projekte ning tuues omavalitsuste liidu juhatuse liikmena vallavanemate lauale rahvatervise seisukohast olulisi teemasid. Hiis on maakonna tervisenõukogu esimees ja turvalisuse nõukogu liige, samuti oma koduvalla tervisenõukogu aktiivne liige.

Saaremaa –  Anu Vares

Anu Vares töötab Kuressaare linnavalitsuses arendusnõunikuna. Ta on tervistedendavate linnade võrgustiku juhatuse liige ja aktiivne rahvatervise edendaja.

Varese  eestvedamisel on edukalt käivitatud Kuressaare linna kohaliku alkoholipoliitika projekt, mis oli üks osa tervise arengu instituudi, Eesti tervislike linnade võrgustiku ja terve Eesti sihtasutuse projekti «Rahvatervisealase pädevuse suurendamine Eesti paikkondades» tegevuste käigus ellu viidud kohaliku alkoholipoliitika pilootprogrammist. Programm alustas 2015.aastal, eesmärgiga vähendada Kuressaares alkoholi kättesaadavust, alaealiste alkoholitarvitamist ja sellega seotud kahjusid.

Kohaliku alkoholipoliitika projekt on tunnustajate sõnul hea näide sellest, kuidas kohalik omavalitsus ja politsei teevad ühise eesmärgi nimel koostööd kogukonnaga, kaasates kohalikud elanikud, lapsevanemad, ettevõtjad, koolid ja meedia. Kuressaare kogemusi kohaliku alkoholipoliitika kujundamisel ja elluviimisel on tutvustatud (ja tutvustatakse ka edaspidi) üle Eesti erinevatel seminaridel ja konverentsidel, laiendades nii projekti ning selle tulemuste kõlapinda.

Tartumaa – Peeter Rehema

Peeter Rehemaa on  aastaid olnud Tartus ja Tartumaal Eesti haigekassa  vigastuste ennetamise projektide projektijuhiks, mille kaudu tehtud noorte seas olulist ennetustööd. Ta on olnud nõustamisprogrammi «korralik juht» programmijuht, et suunata õigele teele inimesi, kes on mingil põhjusel joobeseisundis rooli keerama läinud. Ta on ka liiklusliini  A ja O käivitaja ja elluviija.

Lisaks eelnevale on Rehema turvalisusele tähelepanu pööranud juhtides organisatsiooni Tartu Naabrusvalve, mille kaudu on  ellu viidud erinevaid tervist ja turvalisust toetavaid projekte nagu «Tartu Naabrusvalvega turvaliseks».

Valgamaa – Tatjana Laadi

Laadi  on Valgamaa maapiirkonna ühe suurima nimistu ja koormusega perearst. Ta on väga hinnatud, lugupeetud ja austatud nii arsti- kui ka ühiskonnategelasena. Laadi on aktiivne ja tunnustust pälvinud naiskodukaitse Valgamaa ringkonna liige. Juba kolmandat valimisperioodi on ta valitud ülekaaluka häälteenamusega Sangaste valla volikokku.

Volikogu liikmena ja sotsiaalkomisjoni juhina on tal kandev roll piirkonna tervisedenduse ja tervishoiu valdkonna korralduses. Laadi on koostanud Sangaste valla terviseprofiili ja tegevuskava ning tema eestvedamisel on vallas moodustatud tervisenõukogu.

Laadi on ka Keeni põhikoolis kooliarst. Tema, kooli endise direktori Diana Sarapuu ja kogu koolipere koostöö tulemusena sai Keeni põhikoolist tervist edendavate koolide võrgustiku liige. Sangaste valla kodulehel on alati kättesaadav info toimuvate tervisekampaaniate ja ürituste kohta, ka selle eest on dr Laadi hea seisnud.

Tervist väärtustavate tegevustena valla- ja maakonnaelanikele on Laadi algatanud ja läbi viinud mitmeid erinevaid tervist edendavaid tegevusi. Valgamaa Tervisenõukogul on läbi aastate olnud dr Laadiga suurepärane koostöö. Ta on alati nõus maakondlikel seminaridel ja konverentsidel terviseteemaliste ettekannetega esinema, tehes seda reeglina vabatahtliku tööna.

Viljandimaa –  Kaspar Taimsoo

2016. aasta Euroopa meistrivõistlustel Brandenburgis võitis sõudja Kaspar Taimsoo koos Tõnu Endreksoni, Allar Raja ja Andrei Jämsäga paarisaerulisel neljapaadil kuldmedali. Ta on noortele väga heaks ja innustavaks eeskujuks, käies esinemas noorte üritustel – viimati 4.oktoobril Viljandimaa noorte Inspiratsioonipäeval 330 noorele ja 17.novembril Lahedal Koolipäeval koos Allar Rajaga 1300-le noorele) ja koolides-lasteaedades tervisliku elustiili ja vaimse´ning füüsilise tervise tasakaalu säilitamise teemadel.

Kaspar oskab positiivselt ja noorte päraselt anda edasi ja kannab ka ise alati sõnumit sellest, kuidas sõprade tunnustuse saamiseks ei pea nendega koos pidutsema, vaid palju parem on koos näiteks sporti teha või midagi uut õppida või kogeda. Kui seda teha südamega ja järjekindlalt, siis tulevad ka head tulemused ning võid jõuda kaugele. Taimsoo ise tegeleb lisaks sõudmisele ka kiikingu ja langevarjuhüpetega.

Sportlane  toob välja, et niisama oluline kui võitmine, on ka väärikalt kaotama õppimine ning seda, et pingutustele järgnevad ka saavutused – oluline on olla järjekindel ja mitte alla anda väikeste ebaõnnestumiste pärast.

Noorte jaoks on need väga olulised sõnumid, mis aitavad kaudselt kaasa alkoholi joomise vähendamisele. Üldiselt mõjuvadki noortele paremini mitte otse näppu viibutavad esinejad, vaid head positiivsed ja rõõmsameelsed eeskujud.

Võrumaa –  Elar Sarik

Elar Sarik on politsei- ja piirivalveameti  lõuna prefektuuri Võru politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse piirkonnapolitseinik. Ennetustöö ja alkoholi tarvitamise ennetamisega on ta tegelenud juba aastaid. Sarik on seda teinud nii tööalaselt kui ka omaalgatuslikult.

Sarik on pidanud oluliseks arutleda ja rääkida alkoholi kahjudest eelkõige just noortega. 2016. aastal viidi Elari eestvedamisel Võrumaal läbi alkoholi kättesaadavuse testostlemised. Vaatamata sellele, et ta on piirkonnapolitseinik, tehti testostlemisi tema algatusel kogu maakonnas. Reidide tulemusena töötati välja ja jagati kauplustele abivahendid alaealistele alkoholi müügikontrolli tõhustamiseks. Oma suhtumisega on Elar eeskujuks kolleegidele, noortele ja kõigile maakonna elanikele. Ta on hea koostööpartner ja tema algatusel on saanud teoks mitmeid huvitavaid projekte.

Sotsiaalministeerium tunnustas rahvatervisesse panustanud inimesi juba viiendat korda. Selleks esitas maavalitsused tunnustamiseks oma maakonna nominendi, kes on panustanud rahvastiku tervise edendamisesse kas oma igapäevase töö käigus, projektipõhiselt või vabatahtlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles