Kuulsad sportlased paljastavad: nende toitude ja trennidega püsime tipus

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MMA-võitleja Conor McGregor.
MMA-võitleja Conor McGregor. Foto: Julio Cortez / AP / Scanpix

Tippsportlaste enda kirjeldustest selgub, et nende menüüd on väga erinevad ja ka trenni tehes ei ole olemas ühest edu valemit, vaid igaüks peab leidma just enda jaoks sobivaima.

Kihlveoettevõte Ladbrokes küsitles hiljuti kuulsaid sportlasi, näha, kuidas erineb nende elustiil tavaliste inimeste omast, vahendab Business Insider. Selgus, et mõni tippatleet sööb teistest kaks korda rohkem. Trenni tehes kalduvad aga mõned äärmustesse, samas kui teised saavad hakkama tunduvalt väiksema trenniajaga.

Usain Bolt

Kalorid: 5500 kilokalorit päevad

Trenn: 3,5 tundi päevas

Bolti menüü pakub palju üllatusi. Talle meeldib hommikuks süüa paneeritud kanasnäkke (inglise keeles chicken nuggets). 2012. aasta Pekingi olümpiamängude ajal sõi ta ühtekokku ära tuhat kanasnäkki.

Bolt menüü koosneb 60 protsenti valgust, 30 protsenti süsivesikutes ja kümme protsenti rasvast. Hommikul sööb ta sageli akipuu vilju, soolakala, pelmeene, küpsetatud banaani või maguskartuleid. Sportlase lõunasöök koosneb sageli makaronidest ja kanast ning õhtuks eelistab ta süüa riisi ubade ja sealihaga.

Trenni teeb Bolt päevas 3,5 tundi. Enda sõnul keskendub ta lihtalt sellele, et olla kõigi aegade parim sportlane.

Andy Murray

Kalorid: 5500 kilokalorit päevas

Trenn: 5,5 tundi päevas

Tavalisel trennipäeval sööb Murray hommikuks müslit või putru, millele järgnevad munad, peekon ja oad. Lõunasöök koosneb puuviljasmuutist, valgurikkast toidust ja köögiviljadest. Õhtuks tuuakse sportlase algatuseks lauale supp, mereannid või salat, millele järgnevad kana, kartulid ja köögiviljad.

Selleks, et võistlustel hästi keskenduda, mediteerib tennisetäht aeg-ajalt.

Venus Williams

Kalorid: 3489 kilokalorit päevas

Trenn: 4,5 tundi päevas

Williams alustab päeva rohelise mahla, valgusmuuti, puuviljade, munavalgetest omleti või müsliga. Lõuna ajal eelistab ta veganitele mõeldud restorane või riisi, ube ja grillitud krevette. Õhtul nosib ta lehtkapsasnäkke, datleid ja India pähkleid ning teeb endale kanaga salati.

Vormis püsimiseks tegeleb Williams tennise kõrvalt ka tantsimisega. Enda sõnul veedab sportlane jõusaalis sama palju aega kui tenniseväljakul.

Jessica Ennis-Hill

Kalorid: 1749 kilokalorit päevas

Trenn: kuus tundi päevas

Praeguseks tippsordiga lõpparve teinud Ennis-Hill treenis vanasti päevas peaaegu kaks korda rohkem kui Bolt. Selleks, et oma keha üllatada, võttis ta iga päev ette mõne uue harjutuse. Kord tegi ta ringtreeningut, kuhu kuulusid näiteks kõhulihaseharjutused, kätekõverdused, hüpped ja plank, siis jälle sprindiharjutusi. Õhtul käib ta siiani koeraga jalutamas.

2012. aastal olümpiavõitjaks tulnud Briti seitsmevõistlejale meelib hommikuks süüa röstsaia, hommikusöögihelbeid, müslit jogurti ja mahlaga, puuvilju või müslibatoone. Lõunaks sööb ta võileibu, makarone, salatit või suppi ja õhtuks tšillit, vokitud köögivilju, makarone, lõhet, risotot või lasanjet. Vahel lubab ta endale ka klaasikese punast veini.

Conor McGregor

Kalorid: 3186 kilokalorit päevas

Trenn: kaheksa tundi päevas

Iirimaalt pärit MMA täht McGregor teeb trenni küll äärmiselt palju, kuid ta pakub ka kehale vaheldust. Enda sõnul tõuseb sportlane üles, joob vett, ärkab rahulikult üles ja läheb siis just sellisesse trenni, nagu tal parajasti tuju on. Vahel tõttab ta jõusaalis, siis aga näiteks taekwondot, jiu-jitsut, joogat, capoeirat või poksimist harjutama.

McGregori menüü on samuti vaheldusrikas, kuid ühest olulisest põhimõttest peab ta toitu valides siiski kinni – söök olgu hea kvaliteediga. Mis jookidesse puutub, siis meeldib sportlasele väga kookosvett juua, kuid energiajookidest käib ta suure kaarega mööda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles