Uuringust leitud seos: suitsetamine ajab kohvitama

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvitamise ja suitsetamise vahel on tugev seos.
Kohvitamise ja suitsetamise vahel on tugev seos. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kes palju suitsetab, see joob tihtilugu ka rohkesti kohvi. See ei ole nii mitte tingimata lihtsalt harjumusest või komberuumist, vaid teadlased on nüüd leidnud suitsetamise ja kohvitamise vahel lausa geneetilise seose.

Inglismaalt Bristoli ülikoolist pärit Marcu Munafo ja ta kolleegide poolt läbi viidud uuringus ilmnes seaduspära, et need inimesed, kellel esines üks teatav suitsetamisele kallutav geenivariant, olid ka teistest suuremad kohvijoojad, kirjutas ERR. Kuid seda ainult sel juhul, kui nad ka tegelikult suitsetasid. Kui nad geenivariandist hoolimata olid mittesuitsetajad, siis neil suurenenud kohvitarbimist statistilises mõttes ei täheldatud. Seega põhjuslik seos oli pigem ühesuunaline: rohkem kohvijoomine ei ajendanud inimesi rohkem suitsu tõmbama.

Munafo ja kaasautorid oletavad bioRxivi nimelises eelretsenseerimata võrguajakirjas avaldatud artiklis, et sigaretisuitsus sisalduv nikotiin võib kiirendada kohvis sisalduva kofeiini lagundamist, mistõttu inimene võib vaimse virgutuse saamiseks vajada kohvi rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles