Uuring: eestlased söövad lõunat väljas viie euro eest

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldiselt eestlased kodus lõunat ei söö.
Üldiselt eestlased kodus lõunat ei söö. Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia/Scanpix

Toiduainetööstuse Nestlé korraldatud uuring selgitas ka Eesti inimeste toitumisharjumusi. Lõunat süüakse enamasti väljaspool kodu ja keskmiselt viie euro eest. Kas sina sobitud siia pilti?

Maailma toiduainetööstuse liidri Nestlé poolt tellitud ja uuringufirma Nielsen poolt läbiviidud uuringu kohaselt süüakse hommikusööki reeglina kodus. Seda on öelnud 94 protsenti nendest inimestest, kes hommikuti söövad.

Eesti elanik valib hommikusöögilauale kõige sagedamini juustu, leiva, muna, teravilja, helbed, vorsti ning singi. Uuringu kohaselt teevad noored seejuures tervislikumaid valikuid kui nende vanemad. Hommikusöögi kõrvale joob kolmveerand eestimaalastest kohvi, kolmandik tarbib teed, vähem eelistatakse piima, mahla, vett ja teisi jooke.

Lõuna ajal sööb 92 protsenti eestimaalastest ja nendest omakorda 70 protsenti sööb lõunat väljaspool kodu. Enamasti süüakse lõunat kas tööl, kohvikus, restoranis või kiirtoidukohas ning söögile kulub keskmiselt viis eurot. Kaasmaalaste esimeseks lõunasöögieelistuseks on supp, millele järgnevad salat ja praad. Lõunasöögi ajal või järel juuakse kõige enam vett (46 protsenti), kohvi (30 protsenti) ja teed (29 protsenti).

Õhtul sööb 97 protsenti kaasmaalastest ning nendest omakorda 98 protsenti teeb seda enamasti kodus. Õhtusöögiks eelistatakse salatit, traditsioonilisi koduseid toite ja linnuliha. Õhtul juuakse enamasti teed (51 protsenti), vett (47 protsenti) ja piima (28 protsenti).

95 protsenti küsitletutest on märkinud, et süüa valmistatakse kodus ise. Hommikusööki tehakse igapäevaselt ning õhtusööki 4-6 korda nädalas.

Sama uuring viidi läbi ka naabrite juures Lätis ja Leedus. Kui Eesti ja Läti tulemused olid söömisharjumuste osas sarnased, siis näiteks Leedus süüakse hommikusööki veelgi harvem (vaid 78 protsenti küsitletutest), samuti jätab seal enam inimesi ära kas lõuna- või õhtusöögi.

Nestlé poolt ellukutsutud ja uuringufirma Nielseni poolt läbiviidud uuringu käigus tehti 1000 intervjuud 18-60 aasta vanuste Eesti elanikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles