Väljakirjutatud retseptide põhjalikku analüüsi pole tehtud kaks aastat

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keldrimäe apteegi proviisor Eha Olbrei näitab sama toimeainega ravimeid, kus originaalravimi hind on koopiaravimi omast kuni kolm korda kallim.
Keldrimäe apteegi proviisor Eha Olbrei näitab sama toimeainega ravimeid, kus originaalravimi hind on koopiaravimi omast kuni kolm korda kallim. Foto: Egert Kamenik

Järelevalvet arstide kirjutatud retseptide osas peaks tegema terviseamet ja haigekassa, kes aga pole viimased kaks aastat laiemalt uurinud, kui palju kirjutatakse toimeainepõhiseid ning kui palju raviminimetusega retsepte.


«Me ei ole me saanud signaale, et selles vallas oleks esinenud probleeme. Ülevaadet väljastatud retseptide ja neis kirjutatud ravimite kohta omab haigekassa, kus ollakse lahkelt nõus olukorda selgitama, st kui palju on väljastatud toimeainepõhiseid retsepte jne,» selgitas terviseameti suhtekorraldusjuht Iiris Saluri ajalehele Meditsiiniuudised.

Terviseamet teeb tema kinnitusel tervishoiuteenuse osutajate järelevalve osas tihedat koostööd haigekassaga, kellega koostöös pannaks paika prioriteedid. «Loomulikult teeme järelevalvet ka laekunud kaebuste alusel, aga toimeainepõhiste retseptide väljastamise või väljastamata jätmise küsimustes meieni mingeid signaale seni jõudnud ei ole,» lisas ta. Nõue kirjutada retseptile toimeaine, on kehtinud Eestis 2003. aastast.

Haigekassa ei plaani samuti hetkel retseptide auditit või kui, siis ehk aasta II pooles, öelda täna haigekassast. Viimane suurem kontroll viidi läbi kaks aasta tagasi. Haigekassa esindaja selgitas, et haigekassa on toimeainepõhise retsepti kontrolle läbi viinud kolmel aastal: 2006, 2007 ning 2009. «Võrdlesime 2009. aasta tulemusi 2006. aasta ja 2007. aasta tulemustega. Üldkokkuvõttes kontrolliti 1923 soodusretsepti, millest 65 protsenti olid vastavalt sotsiaalministri määrusele välja kirjutatud,» selgitas kommunikatsioonijuht Evelin Koppel.

Koppel selgitas, et kontrollitud paberretseptidest 52 protsenti olid toimeainepõhised ning 44 protsenti ravimpreparaadipõhised. 100 protsenti ei tule kokku, kuna Viru osakonnas ei olnud 2008. aastal veeuputuse tõttu võimalik kõiki paberretsepte kontrollida.

Veel lisas ta kaks aastat tagasi toimunud kontrolli tulemusi välja tuues, et toimeainepõhiste paberretseptide korral olid apteekrid 60 protsendil juhtudest väljastanud originaalravimi ning 40 protsendil geneerilise ravimi. Apteekri poolt väljastatud ravimi hind ületas 92 protsendil juhtudest piirhinda.

Digiretsepti kasutusele võtmise järgselt on tema kinnitusel tulemused paranenud, kuid analoogset auditit ei ole haigekassa veel läbi viinud, seega ei saa täpseid andmeid anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles