Kas insuldi järel peaks lamama või istuma?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuldi järel võib lamada nii pikali kui tõstetud peaga, ilma et see ravi tulemust mõjutaks.
Insuldi järel võib lamada nii pikali kui tõstetud peaga, ilma et see ravi tulemust mõjutaks. Foto: Wavebreakmedia ltd / Panther Media / Scanpix

Kui seni on arstid toonud poolt- ja vastuargumente nii insuldi järel lamamise kui ka pea kõrgemale tõstmise kasuks, siis nüüd võtsid selle teema luubi alla ka teadlased. 

HeadPoST uuringust selgub, et insuldi järel ei paista olevat erinevust, kas patsient järgneva ööpäeva lamab või on poolistuvas asendis, vahendab Med24. Sellele tulemusele jõudsid teadlased pärast seda, kui olid uurinud 11 093 insuldi saanud patsiendi andmeid. Enamikul uuritud patsientidel oli haiglasse jõudes tüüpiline, suhteliselt kerge insult. Nad pandi insuldiüksusesse jõudes kas lamavasse või poolistuvasse (≥30°) asendisse.

Kummalgi asendil ei leitud märkimisväärseid eeliseid ega puudusi. Tulemusi ei mõjutanud aeg sümptomite algusest, esialgne insuldi raskus, kolde paiknemine ajus, insuldi tüüp ega patsiendi vanus.

Uurijad järeldavad, et insuldi ägedas faasis ei mängi pea asend rolli ei ohutuse ega hilisema puude kujunemise osas. Seega võib inimene insuldi järel lamada just nii, nagu ta end ise mugavamalt tunneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles