Teadlased: juust ei tee südamele liiga, aitab hoopis kaalu langetada

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustusööjate kolesteroolitase ei olnud kõrgem kui neil, kes juustu ei söönud.
Juustusööjate kolesteroolitase ei olnud kõrgem kui neil, kes juustu ei söönud. Foto: PantherMedia / Scanpix / Alena Dvorakova

Iirimaal läbi viidud värskest uuringust selgus, et suurtes kogustes juustu söömine ei tõsta kolesteroolitaset ning võib hoopis aidata kaalu langetada.

Uuringus osales 1500 täiskasvanut, kirjutab The Sun. Nad pidasid neli päeva toidupäevikut, kuhu märkisid üles oma piimatoodete tarbimise kogused. Teadlased analüüsisid lisaks osalejate kolesteroolitaset ning metaboolset tervist.

Teadlased jõudsid järeldusele, et piimatooteid söönud inimestel oli madalam kehamassiindeks. Lisaks toodi teadustöös välja, et madal vererõhk oli seotud rohkem juustu, mitte teiste piimatoodete, nagu jogurt või piim, tarbimisega.

Praegustes tervisesoovitustes tuuakse välja, et küllastunud rasva rohked toidud võivad tõsta kõrge kolesterooli tekkeriski. Seda seostatakse omakorda suurema südamehaiguste või insuldi tekkimise tõenäosusega. Need terviseprobleemid esinevad sageli ka ebatervisliku toitumise või osalt ka perekondliku soodumuse tõttu.

Iiri programmi «Toit tervisele» juht dr Emma Feeney on seisukohal, et pelgalt üksikute toiduainete tarbimise jälgimine ei anna reaalselt pilti. Spetsialisti hinnangul mõjutab metaboolset tervist tegelikult üldine muster, mille järgi toitutakse.

Teadustöö avaldati ajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles