Mehhiko edulugu: suhkrumaksuga langes magustatud jookide tarbimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrumaksu on katsetatud ka teistes riikides, kuid igal pool pole see tulemusi andnud.
Suhkrumaksu on katsetatud ka teistes riikides, kuid igal pool pole see tulemusi andnud. Foto: Panter Media / Scanpix / Markus Mainka

Mehhikos rakendatud kõrgem maks suhkruga magustatud jookidele on esimese kahe aastaga kaasa toonud nende jookide tarbimise vähenemise 7,6 protsenti.

Mehhiko rakendas suhkrumaksu ühe peeso liitri kohta (10 protsenti) 2014. aastal pärast seda, kui ülekaaluliste ja rasvunud inimeste hulk oli tõusnud 70 protsendini täiskasvanute ja 30 protsendi laste hulgas, kirjutab Med24. Maksustatud on gaseeritud ja gaseerimata suhkruga magustatud joogid ja joogipulbrid. Lisamaksuga on koormatud 70 protsenti lisatud suhkrutest mehhiklaste dieedis. 

Uuringus analüüsiti ostetud kaupade andmeid 6645 Mehhiko majapidamisest vahemikus 2012-2015, et võrrelda tarbimist enne ja pärast maksu rakendamist. Tarbimine langes 5,5 protsenti 2014. aastal ja 9,7 protsenti 2015. aastal. Kõige suurem langus ilmnes vaesemates majapidamistes: 9 protsenti 2014. aastal ja 14,3 protsenti 2015. aastal. 

Samal perioodil suurenes maksustamata jookide (mahlad, dieetkarastusjoogid, magustamata veed, piim ja piimatooted) ostmine 2,1 protsendi võrra. 

Loe pikemalt Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles