Ida-Viru arst jäi patsiendi surmas süüdi ka ringkonnakohtus

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Viru keskhaiglas töötanud arst Igor Gorjatšov jäi kahes kohtuastmes patsiendi surmas süüdi.
Ida-Viru keskhaiglas töötanud arst Igor Gorjatšov jäi kahes kohtuastmes patsiendi surmas süüdi. Foto: Sergei Stepanov

Tartu ringkonnakohus jättis tänase otsusega muutmata Viru maakohtu mulluse otsuse, millega Ida-Viru keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna arst Igor Gorjatšjov (43) tunnistati süüdi ettevaatamatusest patsiendi surma põhjustamises. 

Ringkonnakohus leidis, et maakohtu otsus on seaduslik ja põhjendatud, teatas kohtu pressiesindaja Krista Tamm.

Kolmest eksperdist koosneva komisjoni koostatud ekspertiisiakti järgi ei vastanud Gorjatšjovi osutatud arstiabi ravikvaliteedi nõuetele. Arst ei arvestanud kiirabi anamneesiga, määras patsiendile valediagnoosi ega jätnud teda haiglasse jälgimisele.

Ekspertide hinnangul ei ole ravidokumendis objektiivseid põhjusi, mis oleksid takistanud õige diagnoosi määramist. Samuti leidsid eksperdid, et patsiendi ellujäämise võimalus oleks tõenäoliselt olnud suurem, kui ta oleks jäetud haiglasse.

Ringkonnakohus nõustus maakohtuga, et arsti hoolsuskohustuse rikkumise ja patsiendi surma vahel oli põhjuslik seos. Kui Gorjatšjov oleks arstiabi osutanud vajaliku tähelepanelikkuse ja kohusetundlikkusega, oleks patsiendi ellujäämise võimalus olnud suurem.

Viru maakohus mõistis Gorjatšjovile ühe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga. Süüdistataval tuleb kannatanule hüvitada varaline kahju 406 eurot ja mittevaraline kahju 14 190 eurot.

Maakohtu otsuse vaidlustasid ringkonnakohtus süüdistatav ja tema kaitsja, taotledes Gorjatšjovi õigeksmõistmist.

Süüdistuse järgi ei pannud Gorjatšjov Ida-Viru keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna arstina 2012. aasta novembris kiirabiga haiglasse toimetatud patsiendile õiget diagnoosi, ei määranud seetõttu ka õiget ravi ega uuringut, vaid lubas ta kodusele ravile. Selle tulemusel patsiendi seisund halvenes järsult ja ta suri järgmisel päeval.

Ringkonnakohtu otsuse saab vaidlustada 30 päeva jooksul riigikohtus.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles