Kaheksa varjatud märki, mis viitavad südamehaigusele

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix / Csaba Deli

Kuigi südamehaigused nõuavad jätkuvalt enim elusid, ei pane paljud sellele viidata võivaid märke enne tähele, kui on juba hilja.

Ekspertide sõnul aitab nn südamekeele tundmine päästa oma elu, kirjutab Newsmax.

Kardioloog Stephen Sinatra selgitas, et USA inimeste rasvumise ja diabeedi epideemia on kindlasti aidanud kaasa südamehaiguste esinemissageduse kasvule. Tema sõnul viivad kehvad toitumisvalikud põletikuni, mis on üks südamehaigusi peamiselt mõjutavatest teguritest. 

Dr Gabe Mirkin ütles, et hiljutised uuringud on toonud välja südame sageli nn vaikivad sümptomid, millele ei osata tähelepanu pöörata.

Neist märkidest kaheksa peamist on:

  1. Liigutades järsku tekkiv väsimus Sinatra hinnangul on see üks tõsisemaid ohumärke. «Mõned mehed tulevad mu kabinetti ja ei suuda isegi paari sadat meetrit kõndida,» lausus ta. Naised ei jaksa enam näiteks pesukorviga trepist üles minna. Need on nn punased lipud. Kui regulaarne korralik ja piisav ööuni väsimuse vastu ei aita, tasub sellest perearstile rääkida.  
  2. Seksuaalsed probleemid Mirkini sõnul võivad erektsioonihäired viidata sellele, et peenisesse verd transportivates arterites on ummistus. See omakord võib näidata, et ka südamesse viivates arterites võib olla blokeeringuid. Impotentsus esineb sageli mitu aastat enne südamerabandust. 
  3. Kõrge vererõhk See on üks peamisi südamerabanduse riskifaktoreid, ütles Mirkin. Kui vererõhk ei alane normaalse tasemeni, võib see kahjustada artereid. Sageli inimesed arvavad, et nad tajuvad, kui vererõhk on kõrge, aga tegelikult peaks see tõusma sel juhul väga kõrgele. Dr Lawrence Phillips soovitab lasta kõigil aeg-ajalt oma vererõhku kontrollida, sest see on üks võimalus alandada riske. 
  4. Püsiv köha Kui köhi pikali olles, aga istudes enam mitte, siis see võib viidata südamepuudulikkusele, rääkis Sinatra. Kui süda ei löö korralikult, siis võib vedelik koguneda ebatavalistesse kohtadesse, näiteks kopsudesse. 
  5. Obstruktiivne uneapnoe Kui ärkad keset ööd üles, sest õhku justkui ei oleks, siis võib see suurendada südamerabanduse esinemise tõenäosust või põhjustada kodade virvendusarütmiat. Kui uneapnoega inimesed magavad, siis nende hapnikutase langeb ning organism sunnib veresooni kokkutõmbuma, et suurendada hapniku juurdepääsu südamele ja ajule ning see võib tekitada hingamisprobleeme. «Alati peaks mõtlema oma südame peale,» ütles kardioloog Suzanne Steinbaum. 
  6. Paistes jalad Kui märkad, et pahkluud on paistes ja kingad ei taha enam jalga minna, siis see võib viidata südameprobleemidele. «Kui südamelihas hakkab alt vedama, siis ei suuda ta enam efektiivselt verd pumbata,» rääkis Mirkin.
  7. Paistes igemed «See ei ole suur probleem,» märkis Sinatra. Verejooks või paistes igemed, mida põhjustab põletik, võib viidata suurenenud südamerabanduse riskile.
  8. Südamepekslemine Mirkin rääkis, et kui süda lööb ebaregulaarselt või liige kiiresti, siis see võib anda märku sellest, et süda jääd nõrgemaks. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles