Raport: Eestis on tuberkuloosi haigestumine oluliselt langenud, kuid endiselt ollakse ohumaa

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu Eestis tuberkuloosi haigestunutest kolmveerand olid mehed.
Mullu Eestis tuberkuloosi haigestunutest kolmveerand olid mehed. Foto: PantherMedia / Scanpix / Leung Cho Pan

Eestis on aastatel 2006–2015 on tuberkuloosi haigestumine kõige enam langenud – 8,2 protsenti aastas, toodi välja haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse ja maailma terviseorganisatsiooni Euroopa regiooni värskes raportis.

Euroopa regiooni riikide seas oleme sellega neljandal kohal Aserbaidžaani (-14,4%), Makedoonia (-9.2%) ja Türkmenistani (-8.8%) järel, teatas Tervise Arengu Instituut. Euroopa Liidu riikides registreeriti 2015. aastal kokku 60 195 tuberkuloosijuhtu, kuid kogu Euroopa regioonis (siia hulka kuuluvad ka endised Nõukogude Liidu vabariigid) 323 000 uut juhtu.

Eestis oli 2015. aastal 100 000 inimese kohta 16,5 tuberkuloosijuhtu, Euroopa Liidus keskmiselt 11,7. Sellega oleme Euroopa regioonis jätkuvalt 18 kõige kõrgema haigestumusega riigi seas.

Tervise Arengu Instituudi tuberkuloosiregistri juhataja Piret Viiklepa sõnul registreeriti  esialgsetel andmetel Eestis eelmisel aastal 190 tuberkuloosijuhtu. «Neist 166 olid esmakordsed haigestumised, 21 retsidiivid ehk uus haigestumine neil, kes olid varem tuberkuloosi põdenud ja sellest paranenud, ning kolm olid muud korduvravi juhud,» lisas Viiklepp. Aasta varem ehk 2015. aastal oli uusi haigusjuhte 217. Mullu Eestis tuberkuloosi haigestunutest kolmveerand olid mehed. Haigestujate keskmine vanus oli 52,4 aastat, noorim haigestuja oli 4-aastane ja vanim 96-aastane. Tuberkuloosi esines võrdselt nii töötavate inimeste, töötute kui ka vanadus- või töövõimetuspensionäride seas.

Tuberkuloosiregistri juhataja rõhutas, et nii Eesti kui ka muu Euroopa suurimaks probleemiks on ravimresistentsete tuberkuloosijuhtude (M/XDR-TB) levik, kuna selliste haigusvormide ravi on pikem, kulukam ja vähem edukas kui tavatuberkuloosi ravi. Ravimresistentseid tuberkuloosivorme registreeriti 2015. aastal Euroopa Liidu riikides 4,1 protsenti kõigist registreeritud tuberkuloosijuhtudest. Kõrgeim osakaal olid Balti riikides: Eestis, Lätis ja Leedus, kus see oli üle 10 protsendi. Mullu registreeriti Eestis kokku 24 ravimresistentset tuberkuloosijuhtu, 17 neist olid uued juhud.

«Tuberkuloos on õhu teel piisknakkusena inimeselt inimesele leviv nakkushaigus ning kahjuks levivad õhu teel ja üle riigipiiride ka ravimresistentsed haigusvormid,» ütles Piret Viiklepp. Ta lisas, et 30 protsenti Euroopa Liidu riikides registreeritud tuberkuloosi haigestunud inimestest oli sündinud väljaspool Euroopa Liitu, sh nii Ida-Euroopas, Aafrikas kui ka Aasias.

Täna tähistatakse kogu maailmas maailma terviseorganisatsiooni algatusel tuberkuloosipäeva. Sel päeval 1882. aastal teatas Saksa mikrobioloog ja epidemioloog Robert Koch avalikkusele tuberkuloositekitaja Mycobacterium tuberculosis'e avastamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles