Kuus ravimit kaob Eestis müügilt

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja ravimi kasutajatel tuleb arstiga koos otsida teisi toimeaineid sisaldavaid ravimeid.
Nelja ravimi kasutajatel tuleb arstiga koos otsida teisi toimeaineid sisaldavaid ravimeid. Foto: Daniel Garcia / Panther Media / Scanpix

Müügiloa hoidjad on ravimiametile teada andnud, et kuut ravimit Eestist peagi enam osta ei saa ning ühte tuleb hakata ostma kolm korda suuremas pakendis.

Nelja ravimi kasutajad peavad edaspidi leppima teisi toimeaineid sisaldavate ravimitega. Sama toimeainega või nende kombinatsiooniga alternatiive ei ole järgmistel müügilt kaduvatel ravimitel:

1. Protelos kaks grammi toimeainet sisaldavad suukaudse suspensiooni graanulid

Ravimi turustamine lõpetatakse 2017. aasta augustist. Ravimi toimeaine on strontsiumranelaat ja seda kasutatakse postmenopausis naiste osteoporoosi raviks. Osteoporoosi korral tekivad kergemini luumurrud, eriti selgroolülidel, reieluudel ja randmetel. Strontsiumranelaat vähendab luude purunemist ja stimuleerib luu uuesti ülesehitamist, seega väheneb luumurdude risk. Patsiendid peaksid ravi jätkamise ja asendamise osas ühendust võtma oma raviarstiga.   

2. Arthrotec 50 milligrammi / 200 mikrogrammi toimeainet modifitseeritult vabastavad tabletid

Ravimi toimeained on diklofenak ja misoprostool. Arthrotec aitab leevendada reumaatiliste haigustega kaasnevat valu ja turset ning ära hoida patsientidel ärrituse ja haavandite tekkimise riski kõhus või soolestikus. Teisi sama toimeainete kombinatsiooni sisaldavad ravimeid ei turustata.

3. Provera viis ja kümme milligrammi toimeainet sisaldavad tabletid

Ravim sisaldab medroksüprogesterooni, mis kuulub suguhormoonide hulka. Provera mõjutab teiste hormoonide taset inimese organismis ja seda kasutatakse selle hormooni puuduse tõttu tekkinud endometrioosi, menstruatsioonihäirete ja emakaverejooksu korral. Teisi sama toimeainet sisaldavaid ravimeid samas annuses ei turustata. 

4. Depo-Provera 150 mg/ml süstesuspensioon ühe milliliitri suuruses eeltäitesüstlas

See samuti medroksüprogesterooni sisaldav ravim kaob Eesti apteekidest alates 2018. aasta aprillist. Teisi sama toimeainet sisaldavaid ravimeid samas annuses ja ravimvormis ei turustata.  

Neil ravimitel on olemas sama toimeainega alternatiiv:

1. Divigel 0,5 milligrammi toimeainet sisaldav geel

Divigel on hormoonasendusravi preparaat. See sisaldab naishormooni östrogeeni, mida kasutatakse pärast menopausi esinevate sümptomite leevendamiseks. Menopausi ajal langeb naise kehas toodetava östrogeeni hulk. Seetõttu võivad avalduda sümptomid nagu näo, kaela ja rindkere õhetus (kuumahood). Divigel leevendab neid menopausijärgseid sümptomeid. Divigeli kirjutatakse välja vaid juhul kui sümptomid häirivad tõsiselt igapäevaelu. Saadavale jääb Divigeli üht milligrammiöstrogeeni sisaldav geel.

2. Aricept viis ja kümme milligrammi toimeainet sisaldavad õhukese polümeerikattega tabletid

Ravimi toimeaine on donepesiil ja seda kasutatakse dementsuse sümptomite raviks inimestel, kellel on diagnoositud Alzheimeri tõve kerge kuni mõõduka raskusega vorm. Sümptomite hulka kuuluvad süvenev mälukaotus, segasus ja käitumishäired. Ravimi abil saavad Alzheimeri tõbe põdevad inimesed igapäevase eluga paremini hakkama. Müügile jäävad teised donepesiili sisaldavad ravimid teistelt tootjatelt.

Lisaks sellest tuleb senisest üle kolme korra suurema pakendiga hakata ostma ravimi Medrol neli milligrammitoimeainet sisaldavaid tablette. Seda ravimit kasutatakse pärast organite siirdamist, kuid ka siis, kui inimesel neerupealse koore puudulikkus või põletikuvastast ja immuunsupresseerivat ravi vajav haigus, nagu näiteks astma, äge leukeemia või allergilised reaktsioonid. Kui varem sai apteegist osta ka 30 tabletti sisaldava pakendi, siis nüüd tuleb kohe osta saja tabletiga pakend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles