Tartu teadlaste avastus võib kaitsta ohtliku troopikaviiruse eest

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Merits
Andres Merits Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli teadlased töötavad tõsiseltvõetava vaktsiinikandidaadi kallal, mis võib tulevikus päästa Zika viirusega samast piirkonnast pärineva, kuid veelgi ohtlikuma Chikungunya viirusega nakatumise eest.

Zika viiruse infektsioonist oluliselt raskemini kulgev Chikungunya viiruspalavik ei huvitanud kedagi kuni 2005. aastani, mil sellesse jäid väga paljud inimesed India ookeani saartel ning seejärel ka Indias ja Kariibi mere saartel, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

Ühe vähestest praeguseks loodud Chikungunya viiruse vastastest vaktsiinikandidaatidest panid kokku Tartu Ülikooli viroloogid, kes katsetasid selle toimet koos Rootsi, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania, Austraalia ja Singapuri teadlastega. 

Praeguseks on eelkliinilised katsed hiirte ja ahvidega lõppenud ning need näitasid erakordselt häid tulemusi. Nüüd loodab üks uuringu autoritest, Tartu Ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits, et Austria ravimifirma Valneva asub kaheksa labori koostöös valminud vaktsiinikandidaadiga tegema kliinilisi katsetusi, mis võimaldaksid kindlaks teha, kuidas vaktsiin inimestele mõjub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles