Unetus tõstab infarkti- ja insuldiriski (1)

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetus muudab ka igapäevased tegevused keerulisemaks, sest organism pole saanud end välja puhata.
Unetus muudab ka igapäevased tegevused keerulisemaks, sest organism pole saanud end välja puhata. Foto: SCANPIX

Unetuid ähvardab lisaks väsimusele ja halvale enesetundele ka kõrgem infarkti- ja insuldirisk. 

«Uni on oluline bioloogiliseks taastumiseks ja see hõlmab umbes kolmandiku inimese eluajast, kuid tänapäeval kurdetakse ühe enam unetuse üle,» rääkis Qiao He, Hiina teadlaste uuringu, mis näitas unetute ööde ja südamehaiguste riski seoseid, peamine autor, kirjutab News Max. 

He lisas, et uurijad on leidnud seoseid unetuse ja kehva tervise vahel, kuid seosed unetuse ja südamehaiguste või insuldi vahel on olnud vastuolulised. Selles uuringus, mis avaldati ajakirjas European Journal of Preventive Cardiology, analüüsiti 15 uurimistööd, milles oli kokku 160 867 osalejat. 

Teadlased leidsid olulisi seoseid magamajäämisraskuste, magamisraskuste ja mittemagamise ning südamehaiguste riski ja insuldiriski vahel. Need olid vastavalt 27,11 ja 18 protsenti kõrgemad kui inimestel, keda ei vaevanud need magamisega seotud probleemid.

He märkis, et seoste aluseks olevaid mehhanisme ei mõisteta veel täielikult. Ta lisas, et varasemad uuringud on näidanud, et unetus võib muuta näiteks ainevahetust ja endokriinide toimimist, tõsta vererõhku ning suurendada põletikueelsete ja põletike tsütokiinide taset. 

Paljud unetud haaravad unerohtude järele, kuid neil võivad olla kõrvaltoimed. Eesti unearsti soovitusi heaks uneks loe siit.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles