Kuidas olla pärast tööd vähem väsinud?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsimus võib mõnikord muuta töötegemise väga keeruliseks.
Väsimus võib mõnikord muuta töötegemise väga keeruliseks. Foto: Panther Media/Scanpix/Lev Dolgachov

Kui tahad tööl paremini keskenduda ja tunda end pärast tööpäeva lõppu vähem väsinult, siis tasub teha lõunapausi ajal jalutuskäik, toob välja värske uuring.

Teadlased tahtsid teada, kas inimesed saaksid oma pooletunnisest lõunast rohkem kasu, kui seda muuta, kirjutab TIME. Nad küsitlesid umbes sadat erineva valdkonna töötajat. Neilt uuriti lõunaaja harjumuste kohta ning seejärel paluti neid kümneks järjestikuseks päevaks muuta. Pooled osalejatest võtsid ette rahustava jalutuskäigu lähedal asuvas pargis, samal ajal kui teised otsisid kontoris rahuliku nurgakese, kus teha rahustavaid harjutusi, näiteks hingata sügavalt või tegelda teadveloleku tehnikatega. Mõlemal juhul kestsid tegevused 15 minutit ja need võeti ette pärast seda, kui lõuna oli kiirelt nahka pistetud.

Inimesed hindasid oma rahulolu enne ja pärast eksperimenti ning samuti ka selle ajal. Kirja pandi näiteks see, kuivõrd nad nautisid oma lõunapause ja kuivõrd suutsid nad nende ajal tööst eemalduda.

Mõlemas grupis olnud inimesed tõdesid, et nad keskendusid paremini, tundsid vähem pinget ja neil oli pärastlõunal parem ja rahulikum olla kui tavapärast lõunarutiini jälgides. Inimesed nautisid oma pause kõige rohkem siis, kui nad jalutasid pargis. Nende rahulolutunne oli otseselt seotud keskendumise paranemise ja väsimuse vähenemisega, väitis uuringu autor.

Teises grupis olnud inimesed ei nautinud oma lõunapause rohkem kui tavaliselt. Harjutuste tegemisest oli samas kasu sellele, et inimesed suutsid tööst rohkem eemalduda.

Uuringu juhtivautor Marjaana Sianoja tõdes, et ka väiksed taastumise pausid aitavad inimestel tööpäeva lõpuks vähem ära väsida. Pausidest on kasu ka siis, kui töökoha lähedal pole parki. Teadlased plaanivad uurimist jätkata.

Teadustöö avaldati ajakirjas Journal of Occupational Health Psychology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles