Soome kogemus: HPV-vaktsiinid säästavad miljoneid eurosid

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HPV-vaktsiinid aitavad ära hoida emakakaelavähki.
HPV-vaktsiinid aitavad ära hoida emakakaelavähki. Foto: Panther Media/Scanpix

Soomes on HPV vaktsineerimisest keskmiselt rohkem rahalist kasu tekkimas kui teistest hiljuti riiklikku vaktsineerimiskavva lisatud vaktsiinidest.

Helsingi ülikoolis hiljuti kaitstud väitekirjas uuris teadlane Heini Salo kolme 2000ndatel riiklikku vaktsineerimiskavva lisatud vaktsiini: pneumokoki-, gripi- ja HPV-vaktsiini, vahendab Terviseuudised Soome arstide lehte Mediuutiset.

Neist HPV-vaktsiin lisati programmi suhteliselt hiljuti, aastal 2013. Salo väitekirja järgi maksab HPV-vaktsineerimine Soome riigile aastas 2 miljonit eurot. Salo hinnangul säästab aga see investeering ajal, kui vaktsineeritud jõuavad emakakaelavähi sõeluuringu vanusesse, aastas kümneid miljoneid eurosid.

Praegu kulub Soomes PAP-testidele nii sõeluuringute kui ka tavaliste günekoloogi külastuste raames aastas 22,4 mln eurot. Lisaks kulub haiguse ravile ja selle eelnevate seisundite ravile ja jälgimisele aastas 15,2 mln eurot.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles