Heategevusfond püüab parandada Eesti inimeste hambaid

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravile võib minna palju raha.
Hambaravile võib minna palju raha. Foto: PantherMedia / Scanpix / Andriy Popov

Tänavu jaanuaris loodi heategevusfond Naeratuse Eest sihtasutus eesmärgiga toetada Eestis hambaravi vajavate inimeste hambaravikulude katmist ning teavitada elanikke suuhügieeni ja hammaste tervishoiu olulisusest.

«Sageli võime kohata tänavatel, poodides, töökohtades ja kodudes inimesi, kes kunagi ei naerata. Selle põhjuseks ei ole mitte alati halb tuju, vaid pigem see, et hambad on lagunenud või ei ole neid üldse,» rääkis heategevusfondi asutaja Meelika Limberg fondi teates. Tema hinnangul pole inimestel lihtsalt materiaalseid võimalusi hambaravi eest maksta. 

Kui hambaravi kalliduse üle kurdavad ka Eesti keskmist palka saavad inimesed, siis miinimum- või selle lähedast palka teenivatel inimestel on kordades raskem või sootuks võimatu hambaravi eest maksta.

Eesti tervishoiusüsteemis on hambaraviteenuse kulude katmine jäetud iga täiskasvanud üksikisiku enda kanda. Alates 1. juulist 2017 hüvitab haigekassa 30 eurot aastas. Võrreldes teiste tervishoiuteenustega, mis on ühtviisi hüvitatavad ning kättesaadavad nii kõrge- kui ka madalapalgalistele, saavad hambaravi endale lubada vaid majanduslikult heal järjel olevad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles